Boswachter Hanneke vertelt de deelnemers van de Jeugdnatuurclub wat ze zoal in hun braakbal kunnen vinden.
Boswachter Hanneke vertelt de deelnemers van de Jeugdnatuurclub wat ze zoal in hun braakbal kunnen vinden. Foto: A. van Ipenburg

‘Samen delen we liefde voor natuur’

Algemeen

NIJVERDAL - Elke tweede woensdag van de maand komen jeugdige natuurliefhebbers bij elkaar voor een activiteit in de natuur. Natuurmonumenten, Natuurmuseum Holterberg, Sterrenwacht Hellendoorn, IVN Hellendoorn-Nijverdal en Staatsbosbeheer verzorgen hiervoor om de beurt een programma.

Woensdag 8 november zijn de kinderen te gast bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, waar ze meer leren over uilen en braakballen gaan pluizen. “Dit is altijd een goedbezochte activiteit”, vertelt begeleidster Ine. Er zijn vanmiddag elf kinderen, waarvan de meesten al vaker zijn geweest en zeker de helft bijna elke maand aanwezig is. “Deze kinderen zijn echt heel enthousiast.”

Natuur

Maar wat maakt de JeugdNatuurClub Sallandse Heuvelrug nou zo leuk? “Je bent lekker bezig in de natuur”, zegt een van de jongens. Anderen knikken instemmend. “Vooral het kappen en zagen is leuk”, zegt een ander. “En het vuur maken!” vult een van de meiden aan.

Dat ze ook het braakballen pluizen leuk vinden, blijkt wel als ze ruim een half uur later geconcentreerd alle botjes verzamelen die ze in de braakballen vinden. “Oh, ik heb een schedel!” “Volgens mij is dit een rib.” De kinderen roepen vol enthousiasme wat ze allemaal vinden. Begeleidster Ine en boswachter Hanneke kijken lachend toe en controleren samen met de kinderen of de gevonden botjes inderdaad ribben zijn.

Uilen

Voordat de kinderen echter gaan pluizen, krijgen ze algemene informatie over uilen. Welke uilen komen van nature voor in Nederland? En wat betekent de kleur van hun ogen? Veel hoeft Hanneke niet te vertellen, de meeste kinderen zijn al goed op de hoogte. Toch zuigen ze alle extra informatie in zich op. Als Hanneke het verschil laat horen tussen een duivenveer en die van een uil, klinken verbaasde geluiden. De kinderen bekijken de veren uitgebreid en voelen het verschil.

“Geweldig toch, dat wij zo onze liefde voor de natuur kunnen delen”, zegt Hanneke. “Wat ik vooral fijn vind, is dat we het met alle natuurorganisaties samen doen. Zo kunnen we een heel gevarieerd programma bieden en steeds weer met iets nieuws komen. De JeugdNatuurClub is voor kinderen van acht tot twaalf jaar en veel kinderen doen jaren mee. Dan kun je niet elk jaar min of meer hetzelfde programma afwerken. We willen de kinderen steeds iets nieuws leren en dat lukt zo goed.”

Meer informatie

Elke tweede woensdag van de maand komen de kinderen van 14.30 tot 16.30 samen. Ze speuren naar diersporen, gaan waterbeestjes vangen, komen alles te weten over de maan en ze ontdekken het échte verhaal achter het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug. De activiteiten zijn altijd leuk, actief en leerzaam. Neem voor meer informatie contact op met Marian Torenbeek, mariantorenbeek@gmail.com of 0615606175.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11