Etzel duidt aan waar de nieuwe HOi-studio gaat komen. Een glazen wand scheidt de studio van de bibliotheek, maar geeft bezoekers wel de gelegenheid te kijken hoe een uitzending wordt gemaakt.
Etzel duidt aan waar de nieuwe HOi-studio gaat komen. Een glazen wand scheidt de studio van de bibliotheek, maar geeft bezoekers wel de gelegenheid te kijken hoe een uitzending wordt gemaakt. Foto: A. van Ipenburg

‘Straks onderdeel van groter geheel’

Algemeen

NIJVERDAL - Al jaren is er sprake van dat lokale omroep HOi gaat verhuizen. De gemeente wil het pand van de voormalige kleuterschool aan de Koninginnestraat, waar de omroep nu gevestigd is, graag slopen voor woningbouw. Een nieuw onderkomen vindt HOi in de ZINiN bibliotheek.

Vorig jaar rond deze tijd hoopten de vrijwilligers van de omroep nog dat zij in de zomervakantie konden verhuizen, maar dat bleek niet haalbaar. De laatste maanden werd duidelijk dat de verhuizing steeds dichterbij komt en dat de omroep in de loop van januari moet kunnen uitzenden vanuit de nieuwe studio.

Voorzitter Etzel Steinhage reageert positief. “Ik ben blij met hoe het gaat”, zegt hij. “Het is ons gelukt een groep vrijwilligers betrokken te krijgen bij de de voorbereidingen, zodat we straks zonder problemen kunnen verhuizen. We hebben te maken met allerlei technische aspecten van zowel radio als tv, maar ook van de ict en de programmering. Het is mooi om te zien hoe een stel fanatiekelingen voor wie al die techniek niet moeilijk is, dit oppakken. Dat geeft echt vertrouwen in de verhuizing.”

Planning

“Het is jammer dat de planning een stukje opschuift, maar iedereen is nu volop bezig met de voorbereidingen en als ze straks aan de slag gaan, zouden we binnen vier weken moeten kunnen verhuizen. In de nieuwe situatie maken wij straks onderdeel uit van een groter geheel. We kunnen veel makkelijker samenwerken met allerlei disciplines binnen de ZINiN-organisatie. Op de begane grond krijgen wij een nieuwe radiostudio waar bezoekers direct getuige zijn van de uitzendingen die gemaakt worden. Er komt een glazen schuifwand die de studio afscheidt van de bibliotheek, maar die dus ook open kan om bezoekers direct bij de uitzending te betrekken. We krijgen hier geen tv-studio, tv-uitzendingen zullen we volledig mobiel gaan maken. Voor sommige programma’s hebben we wel een soort studiosetting nodig, maar daarvoor kunnen we bijvoorbeeld gebruikmaken van diverse mooie plekken binnen het Huis voor Cultuur en Bestuur.”

Publiek

De programmamakers kijken er naar uit het publiek te kunnen betrekken bij hun uitzendingen. “Niets zo leuk als interactie met het publiek tijdens een uitzending”, vertelt een van hen. “Misschien komen er zo weer nieuwe vrijwilligers bij, die kunnen we goed gebruiken.”

Etzel knikt instemmend. “We hebben best veel gepresenteerde programma’s, maar lang niet alles wordt live in de studio gemaakt. Er zijn nu ook vooral ‘s avonds en in het weekend mensen in de studio, in de nieuwe situatie hopen we meer programmamakers overdag met uitzendingen bezig te zien. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten. We hopen de scheidslijn tussen presentator en gast te verkleinen door meer gelegenheidsduo’s of gastpresentatoren mee te laten doen. De nieuwe studio leent zich bij uitstek voor het opnemen van podcasts, waarin onderwerpen verder uitgediept worden. Daarnaast willen we meer lokaal nieuws uitgebreider gaan brengen. Er is genoeg nieuws in de gemeente Hellendoorn, waar we verdiepende uitzendingen over kunnen maken. Maar daarvoor hebben we wel meer vrijwilligers nodig... Eerst maar verhuizen, dan zien we verder!”

Lokale omroep HOi huist al jaren in het pand van de voormalige kleuterschool aan de Koninginnestraat. Dit pand voldoet echter niet meer aan de eisen van deze tijd en de ruimte is zeer geschikt voor woningbouw. De gemeente kwam enkele maanden geleden met het voorstel hier flexwoningen te plaatsen, maar herzag dit plan na protesten uit de buurt.

Kijken en luisteren

HOi-fm zendt elke dag uit op 106.6, maar je kunt ook digitaal luisteren via hoimedia.com. Hier vind je ook de tijden en het kanaal van de tv-uitzendingen. Het laatste nieuws kun je verder volgen via HOi-koerier of hun Facebookpagina.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 5 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 23 uur geleden
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17