Afbeelding

Column: Ik krijg een erfenis. Wat nu?

Algemeen

Als u een erfenis krijgt, heeft u waarschijnlijk een dierbare verloren. U heeft er dan natuurlijk helemaal geen zin in om bezig te zijn met allerlei geregel. U heeft tenslotte al genoeg aan uw hoofd. Toch is het belangrijk dat u zich er nu in verdiept. U heeft namelijk maar een beperkte tijd waarin u kunt beslissen wat u wilt doen en hoe u dat regelt.

Wie erfgenaam is, staat in de wet of in een testament. Het is daarom belangrijk om te weten of de overledene een testament heeft gemaakt en als dit het geval is, wat het laatste testament is.

Iedere notaris kan na een overlijden inzage nemen in het Centraal Testamentenregister. In dit register worden alle testamenten die bij een notaris zijn getekend ingeschreven. Zo wordt direct duidelijk of, en zo ja waar, door de overleden persoon een testament is gemaakt.

Maar let op: een erfenis is niet altijd goed nieuws! Als erfgenaam bent u namelijk niet alleen verantwoordelijk voor de bezittingen, maar ook aansprakelijk voor de schulden. Als er in de erfenis meer schulden dan bezittingen zitten (en dat is vaak niet direct zichtbaar!), moet u als erfgenaam zeer voorzichtig zijn. Als erfgenaam heeft u drie keuzemogelijkheden.

  • Zuivere aanvaarding 
    Dit betekent dat u onvoorwaardelijk meedoet voor alle bezittingen én schulden.
  • Verwerping
    U bent geen erfgenaam. U heeft geen recht op de bezittingen en bent niet aansprakelijk voor de schulden. Ook bent u niet verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap.
  • Beneficiaire aanvaarding
    U wilt eerst zekerheid hebben over de omvang van de bezittingen en schulden. U bent niet met uw eigen vermogen aansprakelijk voor schulden van de overledene. De nalatenschap dient volgens vaste regels uit de wet afgewikkeld te worden.

Wie de erfgenamen zijn en wie er mag handelen namens de erfgenamen, wordt door de notaris vastgelegd in een notariële akte: de verklaring van erfrecht. Met de verklaring van erfrecht in de hand kan een erfgenaam, gevolmachtigde of executeur naar de bank en naar andere instanties om zaken te regelen.

Daarom is het heel verstandig om u, na een overlijden, goed te laten voorlichten over de gevolgen van het overlijden. Wij kunnen u helpen de juiste keuze(s) te maken en u bijstaan bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Notariskantoor Oude Engberink


Bijschrift - Credit

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 9 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11