Afbeelding

ColumLicht balsemen

Column

“Mag ze alsjeblieft bij ons thuis blijven? Ik heb een mooi kamertje voor haar.” Haar echtgenoot kijkt me vragend aan. Natuurlijk, daar gaan we ons best voor doen.

Ik vraag of ze hebben nagedacht over haar verzorging en opbaring en of ze gehoord hebben over thanatopraxie. Als ik uitleg, dat het om een lichte balseming gaat, vraagt de zoon zich af waarmee ze moeder dan balsemen? Het klinkt inderdaad of ze ingesmeerd wordt met een fijne balsem, maar dat ligt iets anders.

‘Mag ze alsjeblieft bij ons thuis blijven? Ik heb een mooi kamertje voor haar. Haar echtgenoot kijkt me vragend aan’

Bij thanatopraxie wordt, door een sneetje in de slagader, bij hals en/of lies, het bloed vervangen door een conserveringsvloeistof. Daarmee vergroot je de kans dat het lichaam wat langer mooi, zacht en aanraakbaar blijft. Ook verdwijnen de vlekken die na het overlijden vaak zichtbaar zijn, de huid krijgt weer een normale kleur. Nog een voordeel: een koelplaat is niet meer nodig. Het is een invasieve handeling, maar het gebeurt heel respectvol en het kan vaak gewoon thuis plaatsvinden.

Meneer is snel overtuigd, hij heeft dit al eens eerder gezien. De kinderen gaan akkoord met deze wens van hun vader.

Als mevrouw enkele uurtjes later mooi en liefdevol verzorgd is en in de kist ligt, brengen we haar samen naar haar kamertje. Mevrouw blijft er mooi uitzien in de dagen die volgen, familie en vrienden komen en gaan, de kleinkinderen huppelen om oma heen en versieren het deksel van de kist.

Op de dag van de uitvaart brengen we mevrouw, samen met haar gezin, naar het crematorium. Daar komen de genodigden om samen haar leven te herdenken alvorens definitief afscheid wordt genomen.

De familie is dankbaar dat deze lieve vrouw, moeder en oma al die dagen thuis is geweest en tot het eind zo mooi is gebleven. Een dierbare herinnering, mede dankzij het lichte balsemen. 


BDL Uitvaartzorg
Betsy Diender-Lohuis
T: 06 2626 1658
www.bdl-uitvaartzorg.nl

Afbeelding
Naar buiten in de meivakantie 3 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 5 uur geleden
Afbeelding
Lezing 'Van spintol tot spinnewiel' 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Een rare vraag? 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Arie Aardworm wandelroute 14 uur geleden
René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 26 apr, 19:39
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 26 apr, 18:01
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 26 apr, 16:18