Afbeelding

Laten zien wat er allemaal mogelijk is

Onderwijs

HELLENDOORN/NIJVERDAL - Techniek zie je overal om je heen. Het is soms zo vanzelfsprekend dat je er niet eens bij stilstaat. Voor veel basisschoolleerlingen is het werk in de technische sectoren niet altijd even zichtbaar. Of je nu graag achter een computer slimme dingen bedenkt of dat je liever met je handen dingen maakt, in de techniek kan het allemaal.

De techniekdagen zijn er om basisschoolleerlingen een beeld te geven van wat je allemaal kan doen met techniek. Veel bedrijven in Nijverdal en Hellendoorn ontvingen dinsdag 5 maart leerlingen uit groep (7/)8 van alle basisscholen in onze gemeente om hen kennis te laten maken met alle aspecten van hun bedrijf. Per school brachten leerlingen een bezoek aan bouwbedrijven, autobedrijven, technische productiebedrijven en wat je verder nog vindt op het industrieterrein.

Niverplast rondleiding aan bassischoolleerlingen
De leerlingen mogen ‘broodjes’ op de band gooien, zodat ze kunnen zien wat deze verpakkingsmachine eigenlijk doet. Dat doen ze vol overgave, tot het alarm gaat. “Er is geen lege doos meer.” - Foto: A. van Ipenburg

Niverplast

Een van die bedrijven is het welbekende Niverplast. Leerlingen van de Marijkeschool en De Wingerd keken hun ogen uit en gingen actief aan de slag met hun eigen werkstuk. “We proberen de techniekdag zo interactief mogelijk te houden, daar leren de leerlingen het meeste van”, vertelt Ina Esselink. “Vorige week ben ik met een collega op de scholen geweest, om ze alvast iets te vertellen over ons bedrijf en een opdracht te geven voor vandaag. Ze moesten een ‘uitslagtekening’ maken van een pennenbakje dat wij hadden meegenomen. Vandaag gaan de leerlingen langs alle afdelingen, van verkoop via tekenkamer naar productie. Zo leren ze nadenken over prijzen, zien ze hoe de tekening voor de lasersnijder echt wordt gemaakt en gaan ze vervolgens met hun plaat staal naar de ‘buigmachine’ die het pennenbakje de vorm geeft. Dit illustreert in het klein, wat wij in het groot doen: verpakkingsmachines ontwerpen en maken.”

Zowel de leerlingen als de medewerkers zijn enthousiast. “Het is leuk mijn kennis zo over te dragen”, vertelt een van de medewerkers. “De kinderen krijgen zo een goed beeld wat er mogelijk is en ze zijn echt wel geïnteresseerd. Daarnaast kunnen ze ons direct vragen stellen over het werk, maar ook over de opleiding die ze nodig hebben.”

De techniekdag werd bij vrijwel alle bedrijven afgesloten met een druk bezochte informatieavond voor de ouders.

Techniekdag Hellendoorn, scholieren kijken bij technische bedrijven, rondleiding
Op de tekenafdeling zien de leerlingen hoe de tekening van ‘hun’ pennenbakje met alle specificaties in de computer wordt gemaakt. 

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 5 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11