Kars Jansman in actie op de 10 km tijdens het NK allround. Door zijn snelle tijd werd hij tweede in het allround klassement. (Foto: Stephan Tellier)
Kars Jansman in actie op de 10 km tijdens het NK allround. Door zijn snelle tijd werd hij tweede in het allround klassement. (Foto: Stephan Tellier)

Kars Jansman in actie op WK allround

Sport

HELLENDOORN - Schaatser Kars Jansman werd tijdens het NK allround, 24 en 25 februari in Thialf, verrassend tweede en veroverde daarmee een ticket voor het WK, komend weekend in Inzell. De specialist op de vijf en tien kilometer schaatste zich van de zeventiende plaats na de eerste afstand, terug naar een derde plek voor de slotafstand.

“Ik moest als eerste starten op die tien kilometer en wist dat alles van die afstand afhing. De nummers één en twee plaatsten zich namelijk voor het WK. Het is me heel goed gelukt een mooie tijd neer te zetten, ik verbeterde mijn persoonlijk record met zeven seconden! Daarnaast was het een snelle tijd voor Thialf. En toen was het afwachten wat mijn tegenstanders gingen doen. De nummer twee van dat moment moest direct na mij en per ronde zag ik mijn marge oplopen. Zo’n tien ronden voor het einde wist ik eigenlijk wel dat ik tweede zou worden, maar je moet natuurlijk nooit te vroeg juichen. Als het dan echt officieel is, vier je wel even een feestje.”

Natuurijs

Kars begon zijn schaatsloopbaan op natuurijs in de Hellendoorn. “Wij hebben een behoorlijk sportieve familie en tijdens weer een periode natuurijs kregen mijn broers en ik de smaak zo te pakken dat we lid werden van de schaatsvereniging in Vriezenveen. Ik was toen een jaar of zes. Nu woon ik al een aantal jaar in Heerenveen, waar ik redelijk ingeburgerd begin te raken.”

Over zijn kansen op het WK is hij heel realistisch. “Het niveau daar ligt beduidend hoger dan bij het NK, dus ik verwacht niet op het podium te komen, hooguit misschien bij individuele afstanden. Een plek in de subtop lijkt me wel haalbaar, maar ik ken het deelnemersveld niet heel goed. Het bijzondere met allround is dat je op bijvoorbeeld de tien kilometer jouw verloren tijd op de vijfhonderd meter goed kunt maken. Zo doet er bij het WK een Amerikaan mee die razendsnel is op de vijfhonderd meter, waarbij ik waarschijnlijk een achterstand oploop die ik in de overige afstanden niet goed kan maken. Ik ga hoe dan ook elke afstand zo snel mogelijk schaatsen en probeer zo de afstand met de anderen zo klein mogelijk te houden. Op de vijf en tien kilometer kan ik me, denk ik, redelijk meten met de besten, op de 500 en 1500 meter haal ik dat niveau niet. Maar ik ga tijdens het WK zeker weer heel veel ervaring opdoen.”

Voorbereiding

Kars heeft dit seizoen, tot nu toe, slechts één wereldbekerwedstrijd gereden, omdat hij aan het begin van het seizoen ‘nog niet goed genoeg was’. “Diverse andere schaatsers hebben meer wereldbekerwedstrijden gereden, waardoor ik hun niveau redelijk kan inschatten. Toch probeer ik me zoveel mogelijk op mezelf te focussen en weinig met de anderen bezig te zijn. Ik moet zelf zo snel mogelijk schaatsen, je kunt niet een bepaalde strategie of tactiek volgen, zoals bijvoorbeeld bij een teamsport.”

Het WK allround in Inzell is op 9 en 10 maart. 

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 17 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11