Gedenksteen 22 maart 1945 – Voortuin Memory Vrijheidsmuseum.
Gedenksteen 22 maart 1945 – Voortuin Memory Vrijheidsmuseum.

Dialoogavond in het Memory Museum

woensdag 22 maart 2023 19:30

NIJVERDAL - “Verlies elkaar niet” is het thema van de dialoogbijeenkomst naar aanleiding van de herdenking van het bombardement op Nijverdal op 22 maart 1945. Het Memory Vrijheidsmuseum organiseert op 22 maart om 19.30 uur in het MVM een dialoogavond over verdriet, woede, verharding en polarisatie tegenover empathie, acceptatie, vergeving, verzoening en ‘elkaar niet verliezen’.

Op 22 maart is het 78 jaar geleden dat het bombardement op Nijverdal plaats vond. Engelse geallieerde bommenwerpers troffen het dorp Nijverdal. Het gelegenheidsbombardement was gericht op de spoorweg en bedoeld om overtollige bommen te lozen. De luchtaanval kostte echter 73 burgers het leven. Net zoals nu in Oekraïne worden er in een oorlog fouten gemaakt. Soms zoals ook toen in Nijverdal met grote gevolgen. Het bombardement had grote impact op de Nijverdalse inwoners. Er was veel verdriet maar ook boosheid, woede, haat en frustratie.

Maar op wie is men dan boos? Waren de geallieerde piloten daders of slachtoffers? Zijn Oekraïense soldaten bij een afgedwaalde luchtafweerraket op een eigen Oekraïens appartement daders of slachtoffers? Zijn we eigenlijk dan nog in staat om te denken vanuit acceptatie en vergeving of verzoening? Zijn we überhaupt (nog) in staat om zo te denken?

Voor het Memory Vrijheidsmuseum is de herdenking van het bombardement aanleiding om die problematiek naar het hier en nu te trekken. Er is tegenwoordig veel woede, haat en wantrouwen. De samenleving verhardt. Men staat tegenover elkaar. Drijft zelfs uit elkaar. Verliest elkaar. Daarom organiseert het MVM op woensdag 22 maart een dialoogavond onder leiding van de eigen dialoogcoaches. Wat zijn de oorzaken van die verharding en wat is nodig om met elkaar in verbinding te blijven?

De avond begint op woensdag 22 maart om 19.30 uur in het MVM in Nijverdal aan de Grotestraat 13. De toegang is gratis. Men moet zich wel uiterlijk 19 maart hiervoor aanmelden. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@memorymuseum.nl met vermelding van de naam en het aantal personen waarmee men op 22 maart gaat komen.

Locatie