Afbeelding

Smaakvol sterrencollege: Bloemkool van Mars

donderdag 23 maart 2023 20:00

HELLENDOORN - Dat de mensheid naar Mars wil om zich daar permanent te vestigen, dat staat inmiddels wel vast. Dan is het natuurlijk wel handig dat die Marsianen zichzelf daar kunnen voorzien van voedsel. Groente telen op Mars is dus gewoon nodig om toekomstige Mars bewoners te kunnen voeden tijdens hun langdurig verblijf op de rode planeet.

Dr. Ir. Wamelink ( Wieger) -Universiteit Wageningen, onderzoekt al ruim tien jaar met zijn team de vraag: hoe kun je groenten telen op Mars ( en de Maan)? Groente uit eigen tuin. In die tienjarige aanloopperiode werd door het team van Wamelink allereerst onderzocht of je die bijzonder verweerde regolith bodem van de Maan en Mars, überhaupt wel kunt gebruiken voor het telen van groenten. Nu die vraag positief is bevestigd, richt het onderzoek zich op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem op de rode planeet. Uiteindelijk zullen Marsmensen dus, sla, paprika, bloemkool enzovoorts uit eigen tuin kunnen eten volgens Dr. Wamelink, overigens zouden veel aardse stadsbewoners dat ook wel willen.

Hamburgers!

Om het zover te brengen zegt dhr. Wamelink, zijn in elk geval daarvoor bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen nodig. Hoe je met die ‘ingrediënten’ groenten kunt telen dat zal duidelijk worden gemaakt in dit sterrencollege bij de sterrenwacht. Volledig vegetariër worden is niet nodig, want mocht je op Mars echt geen vegetariër willen worden, dan is er misschien wel een van meelwormen gemaakte hamburger voor je te krijgen. Laat je daarom culinair eens echt verrassen op dit wel bijzonder smaakvol sterrencollege bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Sterrencollege met Dr. Ir. W. Wamelink
Donderdagavond 23 maart 2023
Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281 Nijverdal
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur
Entree: Volwassenen 8 euro, kinderen t/m 13 jaar 4 euro (Donateurs gratis)
Reserveren via https://sterrenwachthellendoorn.nl/

Locatie