Afbeelding
Foto: ANNAUF

Zie ginds komt de stoomboot

Algemeen

NIJVERDAL - Op zaterdag 12 november zal Sinterklaas Nijverdal binnenvaren. Hij hoopt dat veel kinderen hem en zijn Pieten bij de Wilgenweard verwelkomen. Daarna zal het Sintfestijn zich feestelijk verplaatsen naar het centrum van het dorp.

De pakjesboot rond 13.30 uur aankomen bij De Wilgenweard. “Vanaf daar gaat de stoet richting het Henri Dunantplein”, zegt Ewald Aaltink van Sinterklaascommissie Nijverdal. “Via de Koersendijk, Oranjestraat, Meyboomstraat, Grotestraat en Keizerserf zal de Sint naar verwachting rond 15.30 uur aankomen op het plein.” Hier wordt Sinterklaas welkom geheten door burgemeester Jorrit Eijbersen. De middag wordt gevuld met zingen en dansen en de buik kan gevuld worden met (glutenvrije) pepernoten.

Huis van de Sint

Op alle zaterdagmiddagen tijdens de sinterklaasperiode is het huis van Sint tussen 14.00 en 16.30 uur geopend en kan iedereen binnen een kijkje nemen. Ook dit jaar zal de Sint verblijven aan de Grotestraat 158. “Sinterklaas en zijn Pieten zullen er op de zaterdagmiddagen ook zijn. Die Pieten zullen in het centrum de boel op de kop zetten”, aldus Aaltink. De muzikale Pietermannen en -vrouwen zullen het feestje compleet maken.

Uitzwaaimoment

Na drie weken in Nederland is het voor de Sint weer tijd om richting Spanje te gaan. In 2019 kwam Sinterklaascommissie Nijverdal voor het eerst met de uittocht. “Dit jaar kunnen we dit eindelijk voor de tweede keer doen.” Het commissielid vertelt dat hij dit een van de mooiste Sinterklaasavonturen vindt. “En het is ook redelijk uniek. Het is een soort omgekeerde intocht en alles is versierd met lampjes. Kinderen kunnen ook meelopen met een zelfgemaakte lampion.” De bouwplaat voor deze lampion is binnenkort verkrijgbaar bij lokale winkeliers en het huis van de Sint. “Ze hoeven dan alleen nog maar een ledlampje te halen.”

Dag Sinterklaasje

Eenmaal een verlichte lampion in elkaar en wil je meelopen met deze spectaculaire uittocht? Op 6 december om 18:30 uur vertrekt de goedheiligman met zijn Pieten vanaf het huis van de Sint. Bij de Wilgenweard stappen zij weer op de pakjesboot. “Wanneer de boot geleidelijk uit het zicht verdwijnt, zal Sinterklaas 2022 afgesloten worden met vuurwerk.”

Intocht dorpskernen

Sinterklaas bezoekt ook de andere dorpskernen van de gemeente Hellendoorn. Dit zijn de data van de intochten:
Daarle: 19 november (15:00 uur, Eetcafé ‘n Tip)
Daarlerveen: 19 november (15:30 uur, CBS De Veenbrug)
Haarle: 19 november (Tijdstip nog onbekend, De Veldkamp)
Hellendoorn: 19 november (14:30 uur, Botenhuis)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 1 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 4 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 6 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 20 uur geleden
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 22 uur geleden
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53
foto: annemieke van der togt
Solovoorstelling Sonny Boy met Tarikh Janssen in ZINiN Theater 17 apr, 12:06
Afbeelding
Jan van den Bosch en Lia de Waard-Oudesluijs zijn kandidaat-wethouders voor de gemeente Hellendoorn 16 apr, 20:47