Afbeelding

Column: Cijfers druppelen binnen…

Algemeen

De eerste cijfers druppelen binnen, en ja, dat kan goed uitpakken, maar ook wat minder. Het is belangrijk goede cijfers ook even met uw kind te bespreken. Specifiek over hoe tevreden hij of zij is over de cijfers en meer algemeen over de vakken, school, klas, medestudenten enzovoort. Samen even praten over hoe het nu gaat en daar natuurlijk de positieve cijfers bij betrekken.

Als de cijfers wat minder goed uitpakken is het belangrijk erachter te komen waar dat aan ligt. Ligt de lat te hoog of juist te laag (ja, dat kan ook tot onderprestaties leiden). Zit uw kind wel lekker in zijn/haar vel en hoe is de omgeving van uw kind? Want er is niet altijd een leerprobleem, er kan zoveel meer spelen. Zoek dat uit met uw kind en vraag of hij of zij hulp nodig heeft. Van u, een leerkracht, een maatschappelijk werker of misschien een therapeut. Mijn advies: wacht niet te lang.

Als er wat onvoldoendes bij zitten die u wel had verwacht, omdat het vorig jaar al wat slechter ging, dan is het goed te kijken naar hoe uw kind geholpen kan worden. Door u als ouders of door een leerkracht; wat heeft uw kind nodig, waarmee is het geholpen? Hoe lager het cijfer, hoe hoger de achterstand wordt en hoe meer moeite het kost weer aan te sluiten.

Mijn ervaring is helaas dat ouders te lang wachten met echt ingrijpen. Natuurlijk kan ook niet iedere ouder dat, daar ben ik me van bewust. En soms is ingrijpen ook dat uw kind afstroomt, omdat het gewoon niet anders kan. Dit kan verschillende redenen hebben. Maar het begint met praten. Als er tegenvallende cijfers binnen druppelen, voer dan begripvol het gesprek met uw kind en zoek samen naar mogelijkheden. Neem uw kind hier echt in mee, misschien heeft/geeft hij of zij zelf de oplossing!

Ingrid Aaltink
Studie Professional/Coach/Eigenaar
Kennis Educatie Centrum/Huiswerkbegeleiding Nijverdal

!
Afbeelding
Kerstconcert van Twente Zangers in Parkgebouw 2 uur geleden
Afbeelding
Rudolph van Veen geeft tips voor het kerstdiner 4 uur geleden
Afbeelding
Sympathy for the Devil: theater- show voor de Stones-liefhebber 19 uur geleden
Afbeelding
Kom de CoderDojo ervaren en wees cool bij ZINiN 21 uur geleden
Afbeelding
Dagbesteding houdt voor de eerste keer een kerstmarkt 23 uur geleden
Afbeelding
Adventsconcert van ‘Praise the Lord’ 6 dec, 13:42
Afbeelding
Melissa Eshuis maakt debuut 6 dec, 12:15
Afbeelding
NKC ‘51 boekt ook in tweede zaalwedstrijd overtuigende zege 6 dec, 10:15