Afbeelding

Heb jij je digitale erfenis al geregeld?

Algemeen

Digitale erfenis: wat is het? Je digitale nalatenschap bestaat uit sociale media profielen, online tegoeden, online schulden maar ook bijvoorbeeld cryptomunten. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat als ze (offline) overlijden, ze online voortleven op de sociale media. Bijna iedereen heeft een online erfenis. Die online erfenis lost zich niet vanzelf op en voor nabestaanden is het moeilijk de online erfenis af te wikkelen (als ze al weten dat er sprake is van een online erfenis en/of waar deze precies uit bestaat). Daarom is het beter om zelf aan de slag te gaan met het voorbereiden daarvan.

Wat je kunt doen

Profielen op sociale media
Het is voor je nabestaanden belangrijk te weten wat je wilt als je er zelf niet meer bent. Wil je de profielen op sociale media laten zoals ze zijn, in een gedenkpagina veranderen of moeten je profielen verwijderd worden? Als je nabestaanden toegang nodig hebben tot je profielen om je wensen na jouw overlijden te realiseren, dan kunnen we dat voor jou regelen in een testament. In je testament kun je namelijk een (socialemedia-)executeur aanwijzen om de in je testament beschreven wensen voor je sociale media profielen uit te voeren.

De rest van je digitale erfenis
Hoe weten jouw nabestaanden eigenlijk waar de rest van jouw digitale erfenis precies uit bestaat? Waarschijnlijk weten ze dat niet en het is moeilijk te achterhalen welke digitale sporen iemand nalaat. Daarom is het handig een lijst te maken of alles op je mobiele telefoon op te slaan. Vervolgens moet je bedenken hoe jouw nabestaanden toegang hebben tot die lijst of je mobiele telefoon. In je testament kun je aangeven hoe je nabestaanden toegang kunnen krijgen tot de rest van je digitale erfenis. Maar ook welke informatie niet gedeeld moet worden, bijvoorbeeld whatsappjes en mailtjes. Je kunt in je testament de executeur vragen deze berichten te wissen na je overlijden.

Hoe wij je kunnen helpen

Je digitale erfenis kun je het beste regelen in je testament. Hiermee geef je de juridische basis aan een vertrouwenspersoon die je digitale erfenis afwikkelt. Netwerk Notarissen, de notarissenorganisatie waarbij ons kantoor is aangesloten, heeft een handige checklist gemaakt. Die kun je bij ons opvragen. Vervolgens maken we graag een afspraak om je digitale erfenis en de rest van je testament te bespreken. 


De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07