De winnaars tijdens de laatste verkiezing, begin 2020 op het podium bij Noabers. Dit jaar krijgt het sportgala een heel andere invulling.
De winnaars tijdens de laatste verkiezing, begin 2020 op het podium bij Noabers. Dit jaar krijgt het sportgala een heel andere invulling. Foto: ANNAUF

‘Het blijkt soms nog een lastige keuze’

Algemeen

HELLENDOORN - Met het bekendmaken van de ‘shortlist’ van kandidaten voor de titel sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent van het jaar, is voor de inwoners van de gemeente Hellendoorn de jaarlijkse sportverkiezing begonnen. Het publiek kan nog tot en met 4 februari stemmen op hun favoriet.

Sporters in zeer diverse disciplines en van alle niveaus dingen mee naar de prijzen. “In elke categorie moet je als sporter aan bepaalde eisen voldoen”, vertelt André Vliek, onafhankelijk juryvoorzitter en bestuurslid van de Stichting Sportverkiezingen Hellendoorn. “Sporttalent kun je bijvoorbeeld alleen worden als je uitkomt in een jeugdklasse, tot en met de junioren.”

“Alle sporters moeten woonachtig zijn in onze gemeente en uitkomen op wedstrijden van sportbonden die aangesloten zijn bij de NOC*NSF”, vult Henk Meijerink aan. Hij was jaren bestuurslid van de stichting en heeft heel wat verkiezingen meegemaakt. “Wat het voor de jury lastig maakt, is het onderscheid in klassen bij verschillende sporten. Bij gymnastiek ben je vanaf je zestiende senior, in het gewichtheffen pas vanaf je eenentwintigste. Dat betekent dat de jury je kan nomineren voor talent, terwijl hun gevoel meer uitgaat naar sportman of -vrouw, op basis van de leeftijd van die sporter.”

Prestaties

“Daarnaast spelen de behaalde prestaties een rol”, gaat André verder. “Een Olympisch kampioen scoort hoger dan een Nederlands Kampioen, maar soms voelt de ‘lagere’ prijs voor de jury als een grotere prestatie. Zo zijn er diverse regels waar de jury zich aan moet houden bij het toekennen van punten. Het publiek is eigenlijk het zevende jurylid, de officiële jury bestaat uit zes leden, maar mag vrijuit op de eigen favoriet stemmen. Dit jaar hebben we een lijst met negen sporttalenten, twee ploegen, vier vrouwen, vier mannen en vier kandidaten voor de overige sporten. Dit zijn wedstrijden van sportbonden die niet aangesloten zijn bij het NOC*NSF. In alle categorieën gaan we verder met drie genomineerden, behalve natuurlijk de ploegen, dat zijn er maar twee. En bij de talenten kiezen we me misschien voor vier genomineerden, dat zijn er best veel. Maar dat zal de jury beslissen. Als onafhankelijke voorzitter kijk ik of de jury zich aan alle regels houdt.”

Invulling

Het sportgala keert na jaren terug in de sporthal. “Nadat v.v. Nijverdal zo’n veertig jaar geleden met de verkiezingen begon heeft de prijsuitreiking jaren in hun clubgebouw plaatsgevonden”, vertelt Henk. “Op een gegeven moment werd dat het Spoortheater, gevolgd door het ZINiN Theater en Noabers. Na twee jaar geen verkiezing willen we de sportverkiezing een nieuwe impuls geven. In sporthal de Kruidenwijk hebben we twee zaaldelen tot onze beschikking die we mooi aankleden en waar een paar verenigingen een demonstratie van hun sport kunnen geven. Daarnaast willen we op een digitaal scherm filmpjes laten zien van de genomineerde sporters in actie.”

Na lang beraad is besloten ook dit jaar alleen sportprestaties uit het voorgaande jaar mee te tellen, uit 2022 dus. “Tijdens corona was het allemaal wat geforceerd, omdat bepaalde sporters niet uit konden komen en andere wel”, zegt André. “Hopelijk kunnen we vanaf nu weer elk jaar een ‘gewone’ verkiezing houden.”

Om de sportverkiezingen de komende jaren voort te laten bestaan is de stichting op zoek naar nieuwe vrijwilligers, onder andere voor het bestuur. Er is vooral behoefte aan een penningmeester en algemeen bestuurslid, maar iedereen die een steentje wil bijdragen is meer dan welkom. Wil je meer weten over de verkiezingen? Kijk op www.sportverkiezinghellendoorn.nl of bel André (06-36084648).

Stemmen

Breng nu je stem uit op jouw favoriete sportman, -vrouw of -ploeg en hoor op 11 maart wie de winnaars zijn. Stemmen kan nog tot en met 4 februari op de site van de Stichting Sportverkiezingen Hellendoorn: www.sportverkiezinghellendoorn.nl/stemmen.

De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 4 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 6 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 8 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 20 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 22 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord gisteren
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 18 apr, 11:46
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 18 apr, 10:12