Op 14 februari wordt Valentijnsdag door veel mensen wereldwijd gevierd, maar waar komt deze romantische dag nou precies vandaan?
Op 14 februari wordt Valentijnsdag door veel mensen wereldwijd gevierd, maar waar komt deze romantische dag nou precies vandaan? Foto: Shutterstock

Herkomst Valentijnsdag

Algemeen

TWENTE – Op dinsdag 14 februari is het weer Valentijnsdag, oftewel de dag van de liefde. Op deze dag is het voor geliefden gebruikelijk dat zij extra waardering tonen voor elkaar door elkaar bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of een kaartje te geven. 

Elk jaar vindt Valentijnsdag plaats op 14 februari. Op deze ‘dag van de liefde’ bekennen sommige mensen hun gevoelens voor iemand, geven geliefden of dierbaren elkaar cadeautjes of zijn zij misschien gewoon extra lief voor elkaar. Het feest wordt jaarlijks wereldwijd groots gevierd, en dat al enkele eeuwen lang. Maar waar komt Valentijnsdag nou precies vandaan?

Geschiedenis

Er bestaat veel onduidelijkheid over de oorsprong van Valentijnsdag. Valentijnsdag zou zijn vernoemd naar Sint Valentijn, een christelijke heilige. In het jaar 496 heeft paus Gelasius 14 februari uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn omdat Valentijn vermoedelijk op deze dag geëxecuteerd is. Omdat er in de tijd van paus Gelasius geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend was, is het onduidelijk over welke Valentijn het gaat. Enkele verhalen worden hier uitgelicht.

Eén van de verhalen gaat over de Romeinse priester Valentinus die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus. De priester zou hebben geweigerd om zijn geloof op te geven en is uiteindelijk gestorven als martelaar. In het christendom is een martelaar iemand die kwellingen doorstaat of zijn leven offert om zijn geloof niet te verzaken.

Een ander verhaal gaat over een bisschop uit Terni. Hij werd in 273 onthoofd tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus. Het is niet uitgesloten dat het om dezelfde persoon gaat.

Ook gaat er een legende dat Valentinus een soldaat en een christelijke vrouw huwde. De keizer verbood soldaten om te trouwen omdat ze dan beter zouden vechten. Valentinus vond echter dat liefde zwaarder woog dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Nadat meerdere paren bij hem kwamen werd hij aangegeven, gearresteerd en uiteindelijk geëxecuteerd. Voordat het vonnis werd uitgevoerd zou Valentinus nog kans hebben gezien om de dochter van een gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen waar op stond “Van je Valentijn”. Omdat Sint Valentijn vooral met onduidelijkheid werd geassocieerd, besloot de katholieke kerk in 1969 om 14 februari niet langer als zijn naamdag te vieren.

Valentijnsdag in Nederland

In Nederland is het feest nog redelijk nieuw. Pas halverwege de jaren ‘90 kreeg Valentijnsdag hier voet aan de grond. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om berichten te plaatsen in een speciale Valentijnsrubriek en dit bleek een groot succes. Een jaar laten werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaartjes en pakketten verzonden. 

Hoewel het aantal mensen die Valentijnsdag vieren sinds de jaren ‘90 steeds iets minder is geworden maakte Valentijnsdag weer een opleving tijdens de coronacrisis. Tijdens de crisis en de lockdown zagen wenskaartenshops in 2021 het aantal valentijnskaarten verdriedubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar. (Bron: Motivaction)

Natuurlijk is elke andere dag in het jaar net zo goed om liefdevolle aandacht te besteden aan dierbaren. Al is Valentijnsdag zeker een goede geheugensteun om aan de liefde herinnerd te worden.

De open plek bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug waar KSW prachtige muziek ten gehore gaat brengen. Bezoekers kunnen vrij aanschuiven en genieten van het hele concert of een deel daarvan.
Bosconcert: Ontmoeting met cultuur in de natuur 8 uur geleden
Mede-eigenaar Fabian Dijkstra te midden van de tafels en tafelbladen in de showroom van Mooie Tafels.
Ontdek Mooie Tafels in Wierden tijdens open dag! 11 uur geleden
Afbeelding
Controle op de tijgermug 13 uur geleden
Zing ook mee met de beste Britse hits!
The Best of Britain in het Openluchttheater Nijverdal gisteren
Afbeelding
'Noaberschap: Antwoord op vergrijzing in Twente en Achterhoek' 31 mei, 17:44
Afbeelding
Feest in Hellendoorn met muziek, dans en cultuur 31 mei, 11:57
Afbeelding
Wandelsport Haarle houdt 22e Sallandse Heuveltocht 31 mei, 09:49
2183 nieuwe bomen geplant.
Hellendoorn is druk met vergroenen 31 mei, 08:13