Vader Ben (links) en zoon/trainer Joost (rechts).
Vader Ben (links) en zoon/trainer Joost (rechts).

Boksen tegen Parkinson

Algemeen

NIJVERDAL - Uit onderzoek blijkt dat boksen een grote positieve invloed kan hebben op klachten en de verloop van de ziekte Parkinson. Almeloër Joost Brouwer is gecertificeerd Parkinson bokscoach en startte begin deze maand met try-outs in Nijverdal. “We hebben er één les op zitten, maar iedereen wil door.”

Parkinson boksen is anders dan de reguliere tak van sport. Een voorbeeld hiervan zijn zogenoemde dubbeltaken. “Ik geef de boksers bijvoorbeeld een rekensom, het antwoord moeten ze dan in lettergrepen tegen de boksbal aanslaan. Zes-en-negentig, hon-derd-zes-tig”, legt Brouwer uit. “We doen meerdere oefeningen wat het lichaam ten goede komt, maar ook de geest.” Of het een positief effect heeft op zijn groepsleden durft Brouwer nog niet te zeggen. “We hebben met deze groep net één les gehad, maar als je het over drie maanden nog een keer vraagt, zullen er zeker veel positieve verhalen zijn.” Dat de mensen er enthousiast over zijn weet hij overigens wel zeker. “Iedereen wil door.”

Boksen tegen Parkinson kwam op het pad van 39-jarige Joost toen zijn vader Ben (73) de diagnose Parkinson kreeg. “Ik ken Jordi en Leonie van FTP Trainingscenter van de kerk en had zelf net een paar trainingen gedaan bij hen. Ik had ergens gelezen dat boksen een goede invloed kan hebben op de ziekte van mijn vader”, aldus Joost. “Ik zei tegen hem dat hij een keertje mee moest naar één van de lessen. In ieder geval om het te proberen. Zo kwam het balletje aan het rollen en nu zijn we hier.” Na de eerste Parkinson les kan de trainer nog weinig zeggen over zijn boksers, maar hij traint ondertussen al een jaar met z’n vader. “Ik merk dat hij fysiek een stuk sterker is, meer kracht heeft en zijn uithoudingsvermogen is verbeterd.” Joost lacht: “Vroeger mocht ik nooit op boksen van m’n vader, nu sport hij bij mij.”

“Vroeger zat ik altijd op voetbal, ik kom helemaal niet vanuit de vechtsport”, vertelt Joost. Om ‘Parkinson boxing trainer’ te worden, moest de Almeloër vorig jaar eerst zelf lessen. Eerst een basiscursus en later de specialisatie ‘boksen tegen Parkinson’. Anno 2023 heeft hij negen boksers in zijn groep en er is ruimte voor meer. “Ik noem ze geen patiënten, want dat zijn ze tijdens het sporten niet.” Hoewel de sport belangrijk is, heeft het praatje na de lessen ook zeker effect. “Ik merkte tijdens de eerste try-out al dat mensen elkaar graag helpen, bijvoorbeeld met de handschoenen aandoen. De kennismaking kwam later. Tijdens het drankje na kwamen er goede gesprekken op gang. Natuurlijk gaat het dan over de ziekte, maar ook over andere zaken.”

In januari was er een eenmalige try-out bij FTP Trainingscenter aan de Piet Heinweg in Nijverdal. De gehele maand maart staat elke vrijdag in het teken van gratis try-outs. Mensen kunnen zich voor de lessen van 10, 17 en 30 maart nog opgeven. “Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar vanaf april gaan we echt beginnen. Ook daar kunnen mensen al informatie over opvragen.” Opgave, informatie en meer zijn te verkrijgen door te mailen naar info@ftptrainingscenter.nl of door te bellen met Joost Brouwer: 06 40 50 95 63. “Iedereen is welkom om langs te komen. We zullen dan kijken wat ik voor je kan betekenen.”

Tekst: EG-Wél


Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 13 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 17 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 18 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 21 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10