Aftredend voorzitter Eddy Muis overhandigd Anneke Raven de voorzittershamer van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. (Foto: Hepa)
Aftredend voorzitter Eddy Muis overhandigd Anneke Raven de voorzittershamer van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. (Foto: Hepa) Foto: Hennie Paalman

‘Belangrijke schakel binnen de HKHN’

Algemeen

NIJVERDAL - De Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal heeft tijdens de algemene ledenvergadering, afgelopen maandag, een nieuwe voorzitter en secretaris gekregen. Waar het voor veel verenigingen al lastig is vrijwilligers aan te trekken, laat staan bestuursleden, is de continuïteit bij de HKHN gewaarborgd.

Uit handen van aftredend voorzitter Eddy Muis mocht Anneke Raven de voorzittershamer in ontvangst nemen. Dat juist de oud-burgemeester van onze gemeente deze functie de komende jaren gaat vervullen, geeft het geheel een extra dimensie. “Ik persoonlijk, maar natuurlijk het hele bestuur, is heel blij dat Anneke het voorzitterschap op zich neemt”, vertelt Eddy. “Als historicus en warm mens is zij een aanwinst. Maar ook met onze nieuwe secretaris, Gert Bladder, zijn wij erg blij.”

Jaarverslag

Naast de overige agendapunten werd het jaarverslag kort besproken. Het ledenaantal van de HKHN is gegroeid met 20% in de afgelopen twee jaar en er is een gezonde begroting. In 2022 is er veel gebeurd. “We hebben ons eigen historisch centrum geopend, waarvoor de bouwploeg zich flink in het zweet heeft gewerkt”, vertelt Eddy de aanwezige leden. “Deze plek, d’Oale Pastorie, geeft ons de gelegenheid op een andere manier naar buiten te treden. We zijn relaties aangegaan met scholen voor voortgezet onderwijs en hebben een samenwerking met Windesheim opgestart. Op deze manier kunnen we jongeren actief bij de historie van onze gemeente betrekken.”

Bestuurswissel

Met lovende woorden nam Eddy, namens het bestuur, afscheid van de aftredende bestuursleden. Jan Lohuis treedt na twaalf jaar terug als secretaris en in Gert Bladder hebben ze een goede opvolger gevonden. “Voor de verjonging van het bestuur ben ik de verkeerde persoon,” stelt Gert zichzelf met een lach voor. “Maar ik breng wel veel bestuurlijke ervaring mee. Ik ben al jarenlang bestuurlijk actief in het lokale kerkelijke en maatschappelijke leven.”

Thom Kruiper treedt na drie jaar af als bestuurslid pr & communicatie. De ex-bestuursleden blijven alle drie actief binnen de HKHN.

Voor Eddy zijn functie neer kan leggen, neemt Herman Zwijnenberg het woord. “Eddy was echt een boegbeeld van de HKHN de afgelopen jaren. Hij is een prettige voorzitter en steekt zelf ook graag de handen uit de mouwen. Onder zijn leiding zijn we getransformeerd van een naar binnen gekeerde vereniging naar een club die de vensters van de lokale historie openzet voor alle inwoners. Eddy is daarin een belangrijke schakel geweest.”

Anneke neemt blij het voorzitterschap over. “Ik ben oprecht trots dat ik voorzitter van deze vereniging mag zijn. Het bestuur heeft een goed fundament gelegd om onder andere de jeugd naar ons Historisch Centrum te halen. Ik ben erg geïnteresseerd in de historie en mensen van deze gemeente en lever graag een bijdrage ons verleden voor iedereen te ontsluiten.”

Afbeelding
Komedie Oh Oh Den Haag! is te zien in ZINiN Theater 11 uur geleden
Afbeelding
Lof voor TrouwringenVoordeel.nl 13 uur geleden
Afbeelding
Zoso: trendy en comfortabele mode voor de ondernemende vrouw 15 uur geleden
Afbeelding
Van kameraden tot compagnons 19 mrt., 20:02
Afbeelding
Reünie oudpersoneelsleden van Reggesteyn in Nijverdal 19 mrt., 18:06
Afbeelding
'We doen dit voor volgende generaties' 19 mrt., 16:34
Afbeelding
Zing koralen Johannes Passion mee in Hellendoorn 19 mrt., 11:52
Afbeelding
CO2-uitstoot is ruim 20 procent lager 19 mrt., 09:50