Afbeelding

Twee leerlingen CSG Reggesteyn naar Filosofie Olympiade 2023

Algemeen

NIJVERDAL - Vrijdag 24 en zaterdag 25 maart doen twee leerlingen van CSG Reggesteyn vestiging Nijverdal (5 vwo) mee aan de Nederlandse Filosofie Olympiade 2023. Deze NFO vindt plaats op de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. De NFO is opgericht om excellente filosofieleerlingen bij elkaar te brengen en hun interesse in de filosofie te stimuleren. Vrijdag vertrekken Elif Çiftci en Kyra Schellevis onder begeleiding van hun filosofiedocent Willemien Bronkhorst naar de Olympiade.

Gedurende twee dagen is er een programma met discussies en lezingen. Deze editie van de Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en staat in het teken van ‘Artificial Realities’. Het hart van de Olympiade is de essaywedstrijd op zaterdagochtend, waarbij de deelnemers in drie uur tijd een essay schrijven in het Engels naar aanleiding van een ter plekke uitgereikt citaat.  

Behalve een voorbereiding in de eigen lessen en het volgen van de actualiteit doet de opdracht een beroep op improvisatievermogen, creativiteit, Engelse schrijfvaardigheid en het strategisch poneren van argumenten. Dat de leerlingen hierin worden uitgedaagd, scherpt hen in deze vaardigheden, een reden voor Reggesteyn om mee te doen. De opgedane vaardigheden komen immers altijd goed van pas, bijvoorbeeld bij het schrijven van hun profielwerkstuk in hun eindexamenjaar.

Wanneer de leerlingen hun essay hebben afgerond staat er nog een workshop op het programma. In deze periode jureren de begeleidende filosofiedocenten het ingeleverde werk. Aan het eind maakt de jury de winnaar bekend en wordt duidelijk wie van deze filosofen doorgaat naar de Internationale Filosofie Olympiade in Olympia, Griekenland. Dat is afhankelijk van hun score op de criteria ‘relevantie’, ‘filosofisch begrip’, ‘consistentie’ (onder andere logisch redeneren), ‘samenhang’ en ‘originaliteit’. Logischerwijs scoren uitmuntende essays goed op alle criteria. De Nederlandse Filosofie Olympiade is daarmee een behoorlijke uitdaging voor alle deelnemers.

Voor eventuele extra informatie: https://filosofieolympiade.nl/

Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 3 uur geleden
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 5 uur geleden
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 7 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 7 uur geleden
Afbeelding
Column: Achteraf... 19 uur geleden
Gijs en Barry helpen klanten nog tot 1 juni.
Plentyparts Nijverdal sluit per 1 juni de deuren 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Nijntje op BoekStartdag in de ZINiN Bibliotheek gisteren
Afbeelding
Dansshow van G.V. Fysion 15 mei, 12:13