Het (nieuwe) bestuur van stichting Ibbenbüren: Johan Nijveld, Mannes Kruithof, Johan Nijzink, Leonie Smit-Jansen en Henk Beuker (v.l.n.r.).
Het (nieuwe) bestuur van stichting Ibbenbüren: Johan Nijveld, Mannes Kruithof, Johan Nijzink, Leonie Smit-Jansen en Henk Beuker (v.l.n.r.).

‘Hebben mooie activiteiten gepland’

Algemeen

HELLENDOORN - Wegens het uitblijven van voldoende subsidie was de stichting Ibbenbüren bijna opgeheven. De stichting die zorgt voor diverse contacten en uitwisselingen met onze partnergemeente in Duitsland, kon het niet langer bolwerken.

“Gelukkig is de gemeente op het juiste moment tot inkeer gekomen en hebben we voor de komende twee jaar een substantiële subsidie gekregen”, vertelt Johan Nijzink, voorzitter. Samen met Johan Nijveld, Henk Beuker, Mannes Kruithof en Leonie Smit-Jansen vormt hij het bestuur van de stichting. “Daarvoor moesten we wel met een gedegen jaarplan komen, waarin we alle uit te voeren activiteiten hebben opgenomen. Een aantal activiteiten is al geweest en er staan nog meer mooie activiteiten op de planning.”

De toespraak van burgemeester Schrameyer van de gemeente Ibbenbüren, tijdens de dodenherdenking heeft veel indruk gemaakt op de heren. “Het was natuurlijk al bijzonder dat er een Duitse burgemeester bij aanwezig was, maar volgens ons heeft onze burgemeester dat goed verwoord. Hij merkte op ‘dat de tijd rijp is om oude tegenstellingen te overbruggen en juist te zoeken naar wat ons verbindt’. Dat is precies wat de stichting Ibbenbüren al jaren doet. Burgemeester Schrameyer beaamde dit in zijn speech. Hij merkt op dat Hellendoorn en Ibbenbüren al jaren goede vrienden en buren zijn en hij hoopte dat dit unieke verbond de kracht geeft in vriendschap te bouwen aan onze gezamenlijke toekomst in een verenigd Europa. Nou, daar gaan wij graag mee aan de slag!”

Om iedereen op de hoogte te houden van de activiteiten van de stichting Ibbenbüren gaat binnenkort de website online en zijn ze al enige tijd te vinden op Facebook. “Daar komt binnenkort Instagram bij”, vertelt Johan. “We vinden het belangrijk mensen op de hoogte te houden en verslag te doen. Er zijn zoveel leuke dingen om te melden. Het voetbaltoernooi voor G-teams bijvoorbeeld. Daarvoor kwamen twee teams uit Ibbenbüren en iedereen ging met een medaille naar huis. Eind september gaan we dat in Duitsland herhalen en voormalig eredivisiescheidsrechter Eric Braamhaar fluit die wedstrijden. Dat vinden die jongeren geweldig! En ze maken er een heel spektakel van, zeker als ze gescoord hebben.”

Naast een voetbaluitwisseling staat er een atletiekuitwisseling op het programma. “Op 7 oktober komt een bus met dertig Duitse hardlopers naar Nijverdal en die gaan samen met dertig lopers van Atletics naar Ibbenbüren lopen. Igor ter Halle en Jeroen Machielse zetten daar de route voor uit. Wij rijden van tijd tot tijd naar Ibbenbüren om contacten te leggen en groepen bij elkaar te brengen. Zo proberen we nu ook een uitwisseling tussen de basketbalverenigingen tot stand te brengen. We hopen dat deze contacten standhouden en de verschillende groepen in de toekomst vaker dit soort activiteiten organiseren. Wij hebben nu twee jaar gekregen om zoveel mogelijk contacten te leggen en mensen bij elkaar te brengen, het zou mooi zijn als die contacten standhouden.”

De stichting is niet alleen druk met sportuitwisselingen. “Dit zijn slechts enkele voorbeelden. We zijn onder andere ook druk met een trödelmarkt en een uitwisseling tussen (basis)scholen.”

De gemeente Hellendoorn is in 1968 een partnerband aangegaan met de gemeente Ibbenbüren in Duitsland. Het doel hiervan is wederzijds beter begrip te krijgen voor elkaar en bestuurlijke ervaringen uit te wisselen. Sinds het aangaan van de partnerband zijn er op bestuurlijk niveau en vanuit beide samenlevingen veel uitwisselingen geweest en diverse contacten opgebouwd.

Korendag

De eerstvolgende activiteit waar iedereen van kan meegenieten is de korendag op zondag 25 juni. Negen koren, de boerendansers, kinderattracties en een heuse trödelmarkt met zowel Duitse als Nederlandse kraamhouders zorgen voor een gezellige dag op Nijverdal.

Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 14 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 18 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 19 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 22 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10