Voorzitter Peter Lage Venterink en Marthe Schut van de RABO Foundation dragen de laatste werktafel de werkhal binnen. In totaal kreeg Stichting Noest 32 verstelbare werktafels.
Voorzitter Peter Lage Venterink en Marthe Schut van de RABO Foundation dragen de laatste werktafel de werkhal binnen. In totaal kreeg Stichting Noest 32 verstelbare werktafels.

‘Houden mensen graag in beweging’

Algemeen

NIJVERDAL - Stichting Noest is dé werkgever in Nijverdal voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. ‘Nijverdal op een sociaal traject’, waar noeste arbeiders werken, zoals we dat kennen uit ons textielverleden, met de noest van een boom in het logo.

“Of in de volksmond: wat vroeger Soweco was”, zegt Eric Braamhaar lachend. Als bedrijfsleider is hij verantwoordelijk voor het werk en de werkomstandigheden van ‘zijn’ medewerkers. “Toen de overheid de sociale werkvoorziening overliet aan de gemeenten, zijn lokale ondernemers hier in gesprek gegaan met de gemeente. Het doel van de overheid is iedereen zoveel mogelijk mee te laten werken in het reguliere werkproces, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Op initiatief van Brink Staalbouw en Harmeling Rijssen is Noest tot stand gekomen en door de meeste ondernemers hier met open armen ontvangen. Ons doel is iedereen een plezierige werkplek te bieden waar ze de kans krijgen zinvol werk te doen, zichzelf te ontwikkelen en gewaardeerd worden. Wij doen hier werk voor onder andere Niverplast en Brink Staalbouw, maar verzorgen ook de was voor Kleurrijk.”

Betrokken

Als een bedrijf werk voor stichting Noest heeft, vraagt Eric of ze zelf willen komen uitleggen wat de bedoeling is. “Zij kunnen dat beter dan wij en het levert vaak een leuke wisselwerking op. Zo was er laatst iemand van Niverplast en toen vroeg een van de medewerkers waarvoor ze dit product gingen gebruiken. Een paar dagen later zijn wij met een delegatie bij Niverplast wezen kijken. Ze zien met eigen ogen waarvoor zij aan het werk zijn en dat vergroot de betrokkenheid. Hetzelfde geldt voor de dames die de was voor Kleurrijk doen. Ze halen de was daar op en brengen het schoon en gevouwen weer terug en voelen zich zo betrokken bij hun werk en bij Kleurrijk. In sommige gevallen kunnen onze medewerkers zelfs bij een bedrijf aan de slag. Zo hebben ze bij Ferlin een werkplek ingericht voor een medewerker die het werk voor hun eerst hier bij ons deed.”

Bewegen

Eric heeft tal van voorbeelden hoe de medewerkers van Noest bijdragen aan de maatschappij. “Ik verwacht van onze medewerkers dat zij op tijd zijn en hun werk doen. Zij zijn zogezegd in dienst van de gemeente en bij ons gedetacheerd. Stichting Noest hoeft geen arbeidskosten te betalen, maar we moeten wel zorgen voor werk en al onze vaste lasten zelf betalen. Mijn doel is de mensen hier meer flexibel en weerbaarder te maken. Dat vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt, als ze inderdaad die overstap kunnen maken. Daarvoor moet ik wel zorgen voor goede werkomstandigheden. Verstelbare werktafels is een van de eerste dingen waar ik aan dacht. Het geeft de mensen meer beweging en ze kunnen zo hun werkhoogte en -houding aanpassen aan het werk dat ze doen. Ik ben op zoek gegaan naar budget voor verstelbare werktafels en via de RABO Foundation is dat gelukt. Martha Schut van de foundation heeft actief meegedacht en zo zijn we nu in het bezit van 32 verstelbare werktafels. We hebben de tafels hier natuurlijk zelf geschuurd, gelakt en in elkaar gezet. Afgelopen week heeft onze voorzitter Peter Lage Venterink samen met Martha Schut de laatste tafel de werkhal in gedragen.”

Stichting Noest is de opvolger van Soweco, maar werkt veel bedrijfsmatiger. Veel lokale ondernemers besteden hier werk uit, of hebben mensen van Noest in hun bedrijf aan het werk. Eric doet zijn best de medewerkers een zo gezond mogelijke werkplek te bieden en hoopt in samenwerking met Zorgsaam een bewegings- en leefstijlprogramma van de grond te krijgen.

Stichting Noest maakt de kracht van mensen zichtbaar en inzetbaar, door werk te zoeken dat mensen zelfvertrouwen geeft. Werk dat het verschil maakt in hun leven. Binnen Stichting Noest hebben ondernemers, lokale overheid en de re-integratie-experts van React Twente de krachten gebundeld.

Farida Laan
Drie cabaret- en muziektalenten op één avond 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert Eschländerkapel Hellendoorn 14 uur geleden
Afbeelding
Krijg advies bij Inloopspreekuur Arbeidsrecht en Sociale Zaken 16 uur geleden
Afbeelding
SVVN pakt een punt in blessuretijd 17 uur geleden
N751 bij Daarle
Groot onderhoud aan N751 bij Daarle 18 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met als thema '40dagentijd' 20 uur geleden
Afbeelding
Een ode aan de ouderen in de samenleving 26 feb, 18:07
Afbeelding
Jip Ottes wint in Wenum Wiesel 26 feb, 13:05