Het Uitvaartcentrum grenst aan een prachtig natuurgebied, waarvan de uitstraling naar binnen is doorgetrokken, met vanuit de aula een prachtig uitzicht.
Het Uitvaartcentrum grenst aan een prachtig natuurgebied, waarvan de uitstraling naar binnen is doorgetrokken, met vanuit de aula een prachtig uitzicht. Foto: A. van Ipenburg

Zijn trots dat we dit weer mogen doen

Algemeen

NIJVERDAL - Met het afronden van de verbouwing van de ontvangstruimte en aula is er een einde gekomen aan een reeks van verbouwingen bij het Uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan. Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal houdt daarom met trots een open huis.

“We zijn blij en trots dat we dit weer mogen doen”, vertelt Gerard den Ouden, bestuurslid van de stichting. “Ons laatste open huis was in 2017. De stichting bestaat sinds 1953 en daarvoor was het al vanaf de jaren ‘20 een vereniging. Sinds we in 1986 dit gebouw openden groeiden we gestaag en na de opening van het crematorium in 2015 ging dat nog wat sneller. De afgelopen jaren hebben we onder andere de koffiekamer verbouwd, er zijn een kantoor en kleedruimte voor de medewerkers bijgekomen, de verzorgingsruimte is gemoderniseerd, we hebben het dak geïsoleerd en bedekt met sedum en zonnepanelen en begin dit jaar dus de ontvangstruimte en aula flink aangepakt.”

Licht en ruimte

De ontvangstruimte en aula zijn mooi ruim en licht geworden, met nieuw en vernieuwd meubilair. Uitvaartleiders Sineke de Vries en Erik Heuver vertellen dat het plafond verhoogd is en wijzen op de overeenkomsten tussen verschillende meubelstukken en het plafond in de ontvangstruimte. Alles straalt eenheid en rust uit. De banken in de aula zijn gestoffeerd in diverse kleuren. “Dit zijn de oude banken, maar dan bekleed”, vertelt Sineke. “Sommige banken zijn ook doorgezaagd”, vult Erik aan. “Zo kunnen we er iets beter mee manoeuvreren.”

Op zaterdag 3 juni kan iedereen dit van 10.00 tot 16.00 uur met eigen ogen zien. Niet alleen zijn dan de aula en ontvangstruimte te bewonderen, het hele Uitvaartcentrum is te bezoeken. “Ook de oven”, benadrukt Erik. “Daar vragen mensen met enige regelmaat naar. Het blijft toch een wat abstract begrip.” Dat merken beide uitvaartleiders als er sprake van een crematie is. “We vragen mensen altijd of ze mee willen naar de oven”, legt Erik uit. “Sommige mensen zeggen heel stellig nee, maar anderen twijfelen. Dan nemen we ze mee en leggen precies uit wat er gebeurt. Het is eigenlijk net zoiets als iemand in het graf zien dalen.”

Open huis

Tijdens het open huis zijn de uitvaartleiders en diverse medewerkers aanwezig om mensen rond te leiden en informatie over het uitvaartcentrum te geven. Daarnaast kunnen bezoekers de nieuwe rouwauto bekijken en is er natuurlijk koffie met iets lekkers. “Voor de kinderen zijn er kleurplaten en snoepjes”, zegt Sineke. “Er is een notaris aanwezig die alle vragen over bijvoorbeeld testamenten kan beantwoorden, pianist Gerrit Spijkerboer zal op onze nieuwe vleugel spelen en de uitvaartkoets van het Vossenspan zal er zijn. We krijgen wat bijzondere kisten om te laten zien, een paar bloem- en grafstukken, er is een uitvaartfotograaf aanwezig en er komen twee grafsteenleveranciers. Zo kunnen we de bezoekers echt een totaalbeeld geven van wat er bij een uitvaart komt kijken en wat er tegenwoordig mogelijk is.”
Het open huis van Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal vindt plaats op zaterdag 3 juni, van 10.00 tot 16.00 uur, natuurlijk in hun Uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan 1.

Kun je niet bij het open huis aanwezig zijn, maar wil je wel graag meer weten over het Uitvaartcentrum? Kijk dan op uitvaartnijverdal.nl.

Stichting

Vanuit de noaberschapgedachte is een kleine eeuw geleden de begrafenisvereniging voor Nijverdal en omstreken opgericht. Sinds 1953 is de vereniging een stichting geworden, met als doel het op correcte en waardige wijze uitvoeren van begrafenissen en crematies overeenkomstig de wensen van de familie, ongeacht waar men verzekerd is.

Afbeelding
Meewandelen met 42e editie van de Amortocht gisteren
Afbeelding
Nieuwe woning? Neem de lage hypotheekrente mee! 1 okt., 18:02
Afbeelding
'Verwachten veel kunstwerken' 1 okt., 11:58
Afbeelding
Rayen Panday komt naar ZINiN met cabaretshow 30 sep., 19:56
Afbeelding
Ontdek de innerlijke uitvinder bij ZINiN Bibliotheek 30 sep., 18:08
Afbeelding
De ideale tafel wordt voor je op maat gemaakt 30 sep., 12:15
Afbeelding
Werkgroep Wonen reageert op beroepschrift Plan de Grave 30 sep., 10:00
Afbeelding
Het binnen-buitengevoel in alle seizoenen 30 sep., 07:45