Afbeelding

Gerdien op de thee bij Frank Schwarte

Algemeen

Deze gemoedelijke, 55-jarige man is gehuwd met Monique en heeft een dochter van 24 en een zoon van 22. Frank werkt sinds 1997 bij TenCate Thiobac in Nijverdal, maar houdt zich daarnaast bezig met de organisatie van coeliakie-jeugdkampen. Frank blijkt net als ik een kind te hebben dat destijds op 8-jarige leeftijd vanuit het niets met een auto-immuunziekte werd geconfronteerd. In het geval van Frank’s dochter gaat het om de ziekte coeliakie. Het lichaam is dan overgevoelig voor gluten en het geeft vooral enorme darmklachten. Voor kinderen is het omgaan hiermee best een dingetje. Aan hun dochter Desiree zagen ze dan ook dat zij soms best behoefte had aan de omgang met lotgenoten.

Frank en zijn vrouw hadden allebei ervaring als vrijwilliger in ‘t jongerenwerk en besloten om zich bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging op te geven voor kook- en baklessen. Dat mondde eigenlijk al vrij snel uit in het zelf organiseren van coeliakie-kampen voor kinderen en jongeren. Wat ooit kleinschalig begon gaat inmiddels om kampen met circa 50 kinderen, 18-19 man/vrouw sterk als leiding en nog 5 kookdames. Het is een op zichzelf staande stichting geworden, te weten Stichting Coeliakie Kidskamp.

Daarnaast organiseert het gezin Schwarte ook een glutenvrije markt in Nijverdal en een glutenvrij Sinterklaasfeest. Frank vindt het hartstikke leuk om dit allemaal naast zijn werk te doen: het levert namelijk veel energie op. Ik vroeg hem wat hem verder nog drijft in ‘t leven. Frank vindt tuinieren, knutselen, wandelen en vissen leuk. Ook toert hij graag rond met z’n scooter en vindt ie het geweldig om zijn zoon Sander aan te moedigen bij voetbalwedstrijden van “De Zweef”. Een heel gewone man, met een ongewone missie en een groot hart voor anderen!

Gerdien Groot Baltink

Bén jij of kén jij iemand bij wie Gerdien op de thee zou moeten? Stuur een e-mail naar redactie.hvn@dwfmedia.nl onder vermelding van ‘Gerdien op de thee bij’. 

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 9 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 11 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 15 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 17 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 20 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 21 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49