Barry aan het werk in zijn bus. Hierin heeft hij als mobiele fietsenmaker vrijwel alles voor handen. (Foto: Peter Veenendaal)
Barry aan het werk in zijn bus. Hierin heeft hij als mobiele fietsenmaker vrijwel alles voor handen. (Foto: Peter Veenendaal)

‘Ik probeer er zo snel mogelijk te zijn’

Algemeen

NIJVERDAL - Ruim een jaar geleden vestigde mobiele fietsenmaker Barry Veenendaal zich in Nijverdal. De geboren en getogen Haarlemmer voelt zich hier helemaal thuis en geniet van het groen en de ontspanner sfeer.

“De mensen lijken hier minder gestrest,” vertelt Barry. Na negentien jaar bij verschillende fietsenmakers gewerkt te hebben, begon hij drie jaar geleden voor zichzelf. “Ik had geen behoefte aan een winkel, want ik ben echt geen verkoper, maar reparaties en onderhoud vind ik erg leuk om te doen. Met alle ervaring die ik heb opgedaan hebben nog maar weinig fietsen geheimen voor me. Ook de meeste e-bikes niet. Maar ik kan niet altijd alles repareren of aan de juiste onderdelen komen. Gelukkig zijn er hier in Nijverdal meer dan genoeg fietsenmakers waar de klant dan terecht kan.” Hij lacht en kijkt om zich heen. In zijn in aanbouw zijnde huis wordt hard gewerkt, vanuit het groen laten diverse vogels zich horen.

Aanvulling

“Waarom nog één erbij dan, zou je vragen. Mijn vrouw en ik zijn hier min of meer per toeval terecht gekomen. Ik werkte al mobiel in de regio Zwolle en Deventer en werd van tijd tot tijd gebeld vanuit Almelo. Die driehoek is nu echt mijn werkgebied geworden en Nijverdal ligt lekker centraal. Het is niet mijn bedoeling me er tussen te wurmen bij de andere fietsenmakers, maar ik hoop wel een aanvulling te zijn. De meeste van mijn klanten komen overigens uit de grotere steden, waar beduidend minder fietsenmakers actief zijn. Wel heb je hier veel vakantiegangers die gaan fietsen en bijvoorbeeld pech krijgen op de hei, waar dan geen fietsenmaker in de buurt zit. Als mensen mij bellen met bijvoorbeeld een lekke band of kapotte rem, probeer ik er altijd zo snel mogelijk te zijn. Dat kan ergens onderweg zijn, maar ook bij de mensen thuis. Voor onderhoudsbeurten maak ik altijd afspraken, net als voor reparaties die niet direct haast hebben.”

Van alle markten thuis

Barry kan zowel gewone fietsen als de meeste e-bikes repareren. “Ik ben van alle markten thuis. Je ziet natuurlijk steeds meer e-bikes en dat vraagt een andere aanpak dan gewone fietsen, maar ook daar heb ik genoeg ervaring mee. De mechanische mankementen leveren over het algemeen geen problemen op, de elektronica is een ander verhaal. Als er onderdelen van Bosch of Shimano opzitten is het geen probleem, van andere merken kan ik niet altijd aan de onderdelen komen. Wat ik wel leuk vind, is dat ik hier steeds meer Urban Arrows zie rijden. Dat zijn bakfietsen waarbij ik zelf in de montagehal heb gestaan. Die ken ik echt door en door. En mocht ik er toch niet uitkomen, bij welke fiets dan ook, dan bel ik een collega.”

Bellen of appen

Fietsers die met pech langs de weg staan of thuis zitten, kunnen Barry het beste bellen of appen. “Dat werkt toch het snelste. Bovendien vraag ik graag even door wat precies het probleem is en laat ik klanten vaak een foto maken. Dan weet ik beter welke onderdelen ik mee moet nemen en is de kans van slagen het grootst. Mijn bus is best groot, maar er past echt niet alles in. Soms neem ik een fiets mee, omdat het me niet lukt hem ter plekke te repareren. Zo had ik laatst een klant met een kapotte rem. Netjes gerepareerd, ik draai ‘m aan en er breekt iets af. Ik was er niet gerust op, dus heb ik de fiets meegenomen, thuis goed gerepareerd en weer teruggebracht. Je moet wel weer veilig de weg op kunnen.”

Barry Veenendaal

is geboren en getogen in Haarlem, maar voelt zich in Nijverdal al helemaal thuis. Het gemoedelijke leven spreekt hem erg aan. Na 19 jaar bij diverse fietsenmakers gewerkt te hebben, begon hij drie jaar geleden voor zichzelf als mobiele fietsenmaker. Hij probeert fietsers, met een gewone fiets of e-bike, met pech zo snel mogelijk weer veilig op weg te krijgen.

Contact

Heb je fietspech? Bel Barry of stuur een appje naar 06-57522961. Als je foto’s toevoegt van de fiets en het onderdeel waar het probleem zit, kan hij nog beter van dienst zijn.

veenendaal-fietsenmaker.nl

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17