Junior Rangers Rosalie, Justin, Tim en Ayla met leidster Marian Torenbeek (v.l.n.r.) voor de mooie blokhut, die zij regelmatig als uitvalsbasis gebruiken.
Junior Rangers Rosalie, Justin, Tim en Ayla met leidster Marian Torenbeek (v.l.n.r.) voor de mooie blokhut, die zij regelmatig als uitvalsbasis gebruiken. Foto: A. van Ipenburg

Junior Rangers en IVN druk in de weer met Heemtuin

Algemeen

NIJVERDAL - De Heemtuin aan de Rossinistraat is een prachtig stukje Nijverdalse natuur. Aan de rand van de woonwijk was het een min of meer vergeten stuk groen, tot de Junior Rangers besloten de tuin te ‘adopteren’.

Bij de blokhut die vaak dient als uitvalsbasis voor hun avonturen in de natuur doen vier Junior Rangers hun verhaal. “Junior Rangers zijn eigenlijk ambassadeurs van het Nationaal Park”, legt leidster Marian Torenbeek uit. “Ze werken met verschillende professionals samen in de natuur en leren zo hoe ze die natuur kunnen onderhouden, welke planten of dieren schadelijk zijn en hoe je een lekkere natuursoep maakt.”

“Of kruidenboter”, valt Ayla bij. Zij maakt inmiddels twee jaar deel uit van de Junior Rangers. De meeste leden stromen door vanuit de Jeugdnatuurclub. Kinderen van acht tot twaalf komen één keer per maand samen om allerlei activiteiten in de natuur te doen en zo spelenderwijs van alles te leren. “De Junior Rangers is wel even anders”, gaat Ayla verder. “Hier moet je regelmatig hard werken.”

“Maar we doen ook veel leuke dingen”, zegt Justin. Met zijn 17 jaar is hij, samen met Rosalie, een van de oudere rangers. “Je hebt echt het gevoel dat je zinvol bezig bent, je leert veel over de natuur en maakt kennis met mensen die dezelfde interesses hebben.”

Eén zaterdag in de maand komt de groep bij elkaar voor wisselende activiteiten in de natuur. “We hebben veel werk verzet hier in de Heemtuin, maar zijn ook regelmatig actief langs de Regge of op de Sallandse Heuvelrug”, vertelt Tim. “De blokhut hier gebruiken we vaak als uitvalsbasis en om samen te komen en lekker broodjes te bakken.”

“We hopen dat meer jongeren zich bij ons aansluiten, zodat we ons goede werk nog lang kunnen doen”, zegt Marian. “Rosalie en Justin gaan over naar de Youth+, waarbij ze meer internationale activiteiten gaan doen en in de leiding komen.”

“De uitwisseling met andere groepen is ook erg leuk”, voegt Rosalie toe. “Je leert veel van elkaar en van de andere gebieden. Het is gewoon allemaal heel erg leuk.”


De Heemtuin van boven gezien. Er is al veel ‘puin geruimd’, maar de vrijwilligers hebben nog veel werk te verzetten. - Foto: Hein Schooten

“De Junior Rangers komen in aanraking met verschillende aspecten van werken in de natuur”, vult Marian aan. “Ze gaan op pad met een boswachter of boa, leren van alles over de ecologie, helpen met uilen ringen en nestkasten schoonmaken, maar controleren ook de waterkwaliteit van de Regge. In de Heemtuin hebben ze een broeihoop voor ringslangen gemaakt, de blokhut geplaatst en gebeitst, een bloemenweide gezaaid en veel braamstruiken verwijderd.”

“Jongeren moeten gewoon een keer mee komen doen”, vindt Justin. “Elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 zijn we bezig en dat is eigenlijk veel te weinig.”

Zaterdag 7 oktober is er een speciale werkdag in de Heemtuin. Vanaf 9.00 uur zijn vrijwilligers van IVN aanwezig en vanaf 14.00 de Junior Rangers. Iedereen die mee wil helpen is welkom! Het is dan mooi als je zelf een snoei- of ander tuingereedschap en goede handschoenen mee kunt nemen. Aanmelden kan via justinbruins7@gmail.com.

Voor meer informatie over de Jeugdnatuurclub en Junior Rangers kun je bij Marian terecht: mariantorenbeek@gmail.com.

Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 14 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 18 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 19 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 22 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10