Frits Korver laat trots 'zijn' fotoalbum van vijftig jaar Nijverdal zien, waarvan 5 oktober de officiële presentatie is.
Frits Korver laat trots 'zijn' fotoalbum van vijftig jaar Nijverdal zien, waarvan 5 oktober de officiële presentatie is. Foto: A. van Ipenburg

‘Er komen zoveel herinneringen boven...’

Algemeen

NIJVERDAL - Een mooi gebonden boek ligt op tafel te wachten tot het wordt opengeslagen. ‘Fotoalbum Nijverdal 1945-1995’ prijkt op de kaft, met een foto van de muziekkoepel in het Dunantplantsoen. Frits Korver verzamelde meer dan 850 foto’s en laat hiermee het veranderende Nijverdal zien.

“Als je het Nijverdal van nu vergelijkt met dat van toen zie je hoeveel er is veranderd. Zo zijn op een foto van de Grotestraat uit die tijd de Rooms-katholieke Kerk en de fabriek nog herkenbaar, maar de rest is totaal anders”, vertelt Frits. “En dat is nou net het leuke van dit fotoalbum, elke foto roept weer nieuwe herinneringen op. Het zijn vooral mijn herinneringen die erbij staan, maar het kunnen per persoon natuurlijk heel verschillende herinneringen per foto zijn. Ik herinner mij dingen waarschijnlijk heel anders dan jij. Maar dat levert dan weer mooie gesprekken op.”

Park

Met enige weemoed vertelt Frits over het verdwijnen van het ‘hart’ van Nijverdal. Het Dunant Park dat het centrum sierde is vervangen door steen. “We noemen het park, maar misschien was het meer een plantsoen”, lacht hij. “We hadden een mooi park aan de noordkant, het Salomonsonpark, geschonken door de heer Salomonson. Na de oorlog wilde de middenstand zo snel mogelijk hun winkels weer opbouwen, maar het puinruimen duurde toen nog vrij lang. Om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen, begonnen ze toen aan de noordkant te bouwen. Daarvoor in de plaats kwam het Park in het centrum. Dat kreeg overigens pas vrij laat een naam. Toen het Rode Kruis 100 jaar bestond, kreeg het park als eerbetoon de naam ‘Dunantplantsoen’. Elk jaar bloeiden daar rode en witte begonia’s in de vorm van een rood kruis.”

Winkels

Op diverse foto’s prijken winkels van weleer. Veel zijn er in andere handen overgegaan, sommige zijn helemaal verdwenen of omgebouwd tot woonhuis en een enkeling bestaat nog gewoon. “Mijn boekenwinkel staat ook in het album”, vertelt Frits verder. “Die zat aan de Grotestraat. Mijn opa is de winkel begonnen en ik heb hem overgenomen van mijn vader. Helaas had ik geen opvolger, dus die winkel is ook uit het straatbeeld verdwenen. Ik heb bewust voor dit tijdsbestek gekozen, omdat er juist in de jaren ‘45-’95 zoveel veranderd is. Na de oorlog en het bombardement werd een begin gemaakt met de eerste hoogbouw op Nijverdal. Vanaf dat moment ging het snel.”

Cultuur

Niet alleen het veranderende straatbeeld krijgt aandacht, al zullen de foto’s van de vele gebouwen wel het meest tot de verbeelding spreken. “Ik heb geprobeerd het totaalbeeld te documenteren. Er staan dus ook genoeg foto’s in het album van de concerten en andere evenementen die in het park werden georganiseerd. Van de verschillende culturele verenigingen die in die tijd actief waren. Onze eerste echte uitgaansgelegenheid, bakker Mulder. Daar zat het elke zaterdag stampvol en schalde de beste muziek uit de jukebox.”

Frits kan duidelijk nog veel meer vertellen over alle foto’s in het boek. “Ik vond het geweldig om dit boek samen te stellen. Het verzamelen en uitzoeken van de foto’s was echt leuk. Deels komen ze uit het archief van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en deels heb ik ze opgevraagd bij mensen van wie ik dacht dat hij of zij foto’s kon hebben. Van binnen bij Uncle Sam bijvoorbeeld en van de bandjes die daar optraden. Iedereen werkte graag mee en zo hebben wij samen dit boek samengesteld. Herman Poorterman heeft het vervolgens fraai vormgegeven, tot het schitterende gebonden fotoalbum dat je hier op tafel ziet liggen.”

Presentatie

Op donderdag 5 oktober vindt de officiële presentatie van het boek plaats en zal Dinand Webbink het eerste exemplaar officieel overhandigen aan cultuurburgemeester Jan Verhoek. “Iedereen is daarbij welkom, vanaf 19.30 uur in de Smidse. Er komt een leuke band muziek uit die tijd spelen, dus het wordt echt heel leuk.”

Wie een gesigneerd exemplaar van het boek wil hebben, kan zaterdag 7 oktober terecht bij Bruna Prinsen in Nijverdal en zaterdag 14 oktober bij Primera Hofman in Hellendoorn.

Afbeelding
'Wij willen een gezellige kerstborrel' 15 uur geleden
Afbeelding
'Het is ontzettend leuk om te doen' 19 uur geleden
Afbeelding
SamenZijn weer op HOi fm 20 uur geleden
Afbeelding
'Je komt makkelijk in de verleiding' 23 uur geleden
Afbeelding
La Syndicaliste: schokkend en waargebeurd verhaal 2 dec., 19:24
Afbeelding
Midwinterhoornwandeling 2 dec., 17:44
Afbeelding
Open avond Kring Kunst in de Kamer Nijverdal 2 dec., 12:08
Afbeelding
Komt SOS met vervolg symposium? 2 dec., 10:10