Marloes vertelt voor een uitverkocht ZINiN hoe wij allemaal wel iets 'zachter' voor onszelf en elkaar mogen zijn. De reacties na afloop waren zeer lovend.
Marloes vertelt voor een uitverkocht ZINiN hoe wij allemaal wel iets 'zachter' voor onszelf en elkaar mogen zijn. De reacties na afloop waren zeer lovend.

‘Mogen wel zachter zijn voor onszelf’

Algemeen

NIJVERDAL - Met het afhuren van het ZINiN Theater en Bibliotheek Theater Rotterdam gaf Marloes Alferink begin oktober gehoor aan haar gevoel en stond voor uitverkochte zalen op het podium. Niet met grappen en grollen, maar met een intieme voorstelling waarin ze hardheid ontrafelde en verving voor zelfliefde en innerlijke kracht.

Na achttien jaar Rotterdam kwam Marloes dit jaar terug naar Nijverdal. “Op mijn zeventiende ontmoette ik mijn grote liefde in Lloret de Mar en voor hem ben ik een paar jaar later naar Rotterdam verhuisd”, begint Marloes haar verhaal. “Daar vond ik werk als gezinsvoogd bij jeugdbescherming, waar ik later als manager heb gewerkt en trainingen heb gegeven.”

Samen met haar man leefde ze een onbezorgd leven, tot ze na een jaar of tien aan een gezin wilden beginnen. “Dat ging helaas niet vanzelf”, verzucht Marloes. “Het lukte ons niet om zwanger te worden, maar er was geen medische oorzaak te vinden. Dat was niet makkelijk, het vroeg geduld en overgave, ook omdat we geen medisch traject wilden. En toen was ik na ruim twee jaar ineens toch zwanger! We waren dolblij, tot bleek dat dit een zeer zeldzame zwangerschap was. De zwangerschap was niet levensvatbaar en bracht ook zorgen om mijn eigen gezondheid met zich mee. Een enorme domper en we waren nog niet klaar. Na nog vier zwangerschappen hebben we uiteindelijk twee gezonde kinderen gekregen, waar we heel gelukkig mee zijn.”

Toch was de tegenslag nog niet voorbij. “Toen ik zwanger was van onze jongste zag ik echt weer licht gloren aan het einde van de donkere tunnel. Niet wetende dat me daar nog een donderwolk wachtte. Kort na de geboorte van onze jongste zette mijn man een punt achter ons huwelijk. Na alle ellende die we samen hebben doorstaan, was mijn anker weg. De eerste twee jaar ben ik echt aan het overleven geweest.”


Marloes is duidelijk in haar element op het podium en straalt haar zachtheid de wereld in. 

Training

Uiteindelijk kreeg Marloes weer vat op het leven en ging met zichzelf aan de slag om alles te verwerken. “Ik ben echt mezelf gaan trainen, focussen op wat er wel was en op mijn eigen geluk (en dat van de kinderen) door me te richten op zaken waar ik blij van word. In die tijd groeide steeds meer het gevoel dat ik het podium op moest, maar ik had geen idee wat ik daar dan moest doen. Tegelijkertijd wilde ik terug naar mijn geboortegrond. Mijn ex en ik zijn allebei hierheen verhuisd, zodat we samen voor de kinderen kunnen blijven zorgen. In januari dit jaar ben ik gestopt met mijn werk om alle ruimte te geven aan mijn gevoel voor het podium. Ik ben aan de slag gegaan met een sprekerscoach en ben bijna een half jaar bezig geweest met de uitwerking van mijn ‘show’. Daarna besloot ik zelf de theaters in Rotterdam en Nijverdal af te huren om mijn boodschap ‘meer hart’ de wereld in te sturen. Ik deelde op het podium hoe ik ‘zacht’ voor mezelf ben geweest en hoe ik daarmee een innerlijke kracht heb aangeboord. Daarom heet mijn voorstelling ook ‘Hard tegen Hart’. Nu zie ik dit thema terug op veel plekken in mijn leven en om me heen. We mogen allemaal wel iets zachter zijn voor onszelf en in ons reactie op anderen.”

De uitverkochte voorstellingen en lovende reacties na afloop sterken Marloes in haar keuze. “Dit is duidelijk wat ik moet doen. Ik ben nu met mijn sprekerscoach bezig de verhalen van jeugdbescherming uit te werken en hoop in de toekomst zo getraumatiseerde kinderen een podium te kunnen geven, zodat wij ze nog beter zien en naar ze luisteren.”

Op 21 november geeft Marloes nog een voorstelling in het Vestzaktheater in Enschede.

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 17 uur geleden
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 uur geleden
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn gisteren
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' gisteren
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05