'Dronken' van een goed carnavalsfeest zit Jeroen op de grond. Louisa gaat met hun publiek in gesprek over de gevaren van alcoholgebruik.
'Dronken' van een goed carnavalsfeest zit Jeroen op de grond. Louisa gaat met hun publiek in gesprek over de gevaren van alcoholgebruik. Foto: A. van Ipenburg

‘Alcohol, roken, gamen en ... chips!’

Algemeen

Nijverdal - Hoe praat je met een groep 8 van de basisschool over de gevaren van alcohol, roken en groepsdruk? Een belangrijk onderwerp, zeker nu ze al met één been in het voorgezet onderwijs staan. Nieuwe vrienden, meer vrijheid en ontluikende hormonen maken de aantrekkingskracht van genoemde producten haast onweerstaanbaar.

Met een totale cast van twee personen Helder Theater maakt dit op een creatieve en humoristische manier bespreekbaar. In een interactieve voorstelling laten ze de leerlingen kennismaken met deze uitdagingen en gaan erover in gesprek. 

Verwachtingsvol nemen de leerlingen van groep 7/8 van basisschool de Rietslenke plaats in hun gymzaal. Zij zijn vandaag de laatste groep die de voorstelling van Louisa en Jeroen van Helder Theater zien. In een uur tijd razen ze door de verleidingen waar de jeugd, zeker als ze straks op het voortgezet onderwijs zitten, aan blootgesteld worden.

Op een ‘toonbank’ prijken diverse rookartikelen en flessen alcohol. De kinderen weten wat het allemaal is en verzekeren de spelers nooit te gaan roken. Als 14-jarig meisje laat Louisa, ‘Merel’, zien hoe makkelijk je toch in de verleiding komt iets uit te proberen. “Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe zo’n sigaret smaakt”, vertrouwt ze haar publiek toe. “Die jongen die ik zo leuk vind rookt ook en eigenlijk vind ik dat best stoer.”


Foto: A. van Ipenburg

Gratis extra’s

De, veelal negatieve, gratis extra’s die de verkoper van de tabakszaak, Jeroen, weet op te lepelen, laat ‘Merel’ beseffen dat roken toch niet zo’n goed idee is. Ook de negatieve effecten van veel gamen en dan met name gewelddadige spellen spelen en alcohol gebruik komen aan de orde. Op een vrij simpele manier, met een zak chips, laten Louisa en Jeroen zien hoe groepsdruk werkt. Een paar kinderen uit het publiek mag meedoen met de voorstelling, in ruil voor een beetje chips. Dat wil iedereen natuurlijk wel. Ze doen de gekste dingen en laten zich zelfs filmen. Pas later, te laat, realiseren sommige kinderen zich hoe vervelend dit eigenlijk is. Een enkeling besluit direct niet gek te doen voor wat chips, twee anderen trekken de grens als ze zich realiseren dat Jeroen filmt.

Goed gesprek

Jeroen en Louisa gaan hierover uitgebreid met de kinderen in gesprek en complimenteren de kinderen die besloten niet langer mee te doen. “Jullie dachten erover na en besloten dat jullie dit niet wilden doen”, zegt Jeroen. “Dat is heel belangrijk, zeker in situaties waar groepsdruk een rol speelt. Bijna de hele klas moedigde hun klasgenoten aan iets heel raars te doen, voor een zak chips. Niemand probeerde te voorkomen dat ze zichzelf voor schut zouden zetten. In sommige andere groepen gebeurde dat wel.”

“Dat willen we jullie ook graag meegeven”, voegt Louisa toe. Naast zelf nadenken, kun je ook iemand steunen door te zeggen dat ze iets beter niet kunnen doen.” Op deze manier hopen ze veel kinderen bewust te maken.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van het preventieakkoord van de gemeente Hellendoorn en wordt opgevoerd voor alle groepen (7/)8 van de basisschool.

En waar ging volgens zoonlief van deze correspondent de voorstelling over? “Alcohol, roken, gamen ... en chips!”

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 17 uur geleden
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 uur geleden
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn gisteren
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' gisteren
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05