De van oorsprong Haarlese Magda Nij Bijvank (links) is de initiatiefneemster van Dagboek van een Dorpskoor. Foto: Dirk Schreuders
De van oorsprong Haarlese Magda Nij Bijvank (links) is de initiatiefneemster van Dagboek van een Dorpskoor. Foto: Dirk Schreuders

Voorstelling Dagboek van een Dorpskoor in première in Haarle

Algemeen

HAARLE - Al een aantal weken is de Sint Sebastianuskerk in Haarle het onderkomen voor de repetities van de muziektheaterproductie Dagboek van een Dorpskoor. Op donderdag 16 november is het dan zover: de eerste try-out van deze nieuwe productie van theatermaker Magda Nij Bijvank in samenwerking met Schouwburg Hengelo en de Erfgoedparade. De première is op zaterdag 18 november. 

Theatermaker en actrice Magda Nij Bijvank staat bekend om theaterproducties met een flinke dosis human interest: theater als podium voor bijzondere verhalen van “gewone mensen”. Dagboek van een Dorpskoor is haar nieuwste productie en gaat over de teloorgang en wederopbouw van een dorpskoor. Intiem, geestig en ontroerend. Vier professionals (Magda Nij Bijvank, Iwan Walhain, Jennifer Evenhuis en Pepijn Korfage) en 16 vrijetijdsspelers- en zangers, waaronder ook de Haarlese Kim Middelkamp, vormen de cast en het koor van Dagboek van een Dorpskoor. Het is een ode aan het culturele verenigingsleven en een pleidooi om jezelf te kunnen zijn in een kleine gemeenschap.

Magda Nij Bijvank: “De kerk staat voor verbinding: de plek waar mensen samen kwamen. En nog steeds komen, want ondanks dat kerkdiensten op houden te bestaan krijgen kerken een nieuwe invulling, zoals met Dagboek van een Dorpskoor. De voorstelling gaat over het dorpskoor van Heinsem. En de laatste noten lijken te zijn gezongen: te weinig animo en weer is er een dirigent weggelopen. Ik speel de rol van Marieke, de stille kracht achter het koor. Maar ook zij heeft er ook geen geloof meer in. Voor de laatste paar overgebleven koorleden is dit een kleine ramp. Maar dan komt de beroemde zanger Vincent (een rol van Iwan Walhain) voor familiezaken even terug naar het geboortedorp en het tij lijkt te keren. Hij gaat op een onconventionele manier aan de slag. Zoek je eigen stem en luister naar elkaar, is zijn boodschap. Zowel het koor, als de dirigent maken een ongelooflijke verandering door.”

Dagboek van een Dorpskoor is te zien van 16 tot en met 19 november in de St. Sebastianus kerk in Haarle en speelt de weekenden daarna in Bentelo en Enschede. Kaarten à 25 euro zijn verkrijgbaar via www.dagboekvaneendorpskoor.nl. Kaarten voor de try-outs op 16, 17 en 18 november kosten 17,50 euro.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 mei, 12:41
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11