Veel senioren willen naast fysiek ook mentaal actief te blijven. SOS kan initiatieven op dit gebied financieel ondersteunen.
Veel senioren willen naast fysiek ook mentaal actief te blijven. SOS kan initiatieven op dit gebied financieel ondersteunen. Foto: David Thompson

Komt SOS met vervolg symposium?

Algemeen

NIJVERDAL - Stichting Ondersteuning Senioren beleefde in april een geweldig symposium ‘Bewust Ouder Worden’ en ging met alle betrokken partijen in gesprek over een vervolg. Dat lijkt er in kleinere vormen te komen over onder andere weerbaarheid.

Tijdens het symposium was er volop aandacht voor het ‘inrichten’ van de derde levensfase: die van de senior. “Het is goed om als senior over diverse dingen goed na te denken en waar mogelijk vroegtijdig actie te ondernemen”, vertelt Gerard Klein, bestuurslid. “Met aanpassingen aan je woning, of zelfs verhuizing, moet je niet wachten tot het echt noodzakelijk is, want dan ben je misschien al te laat. Dan is er misschien al een ongeluk gebeurd, waardoor je afhankelijk wordt van zorg. Die situatie kun je beter voor zijn. Veel senioren leven nog met de gedachte dat er op termijn wel voor ze gezorgd gaat worden, maar die tijd is voorbij. Je moet zelf de regie nemen.

Symposium

“Daar hebben we tijdens het symposium uitgebreid aandacht aan besteed. Middels een vijftal workshops kregen deelnemers informatie over het opruimen van hun huis (neem je nabestaanden die zorg uit handen), een gezonde leefstijl om zo gezond mogelijk ouder te worden, veilig thuis te blijven op internet, aanpassingen aan de woning, zodat ze zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en leerden ze hoe ze hun eigen levensverhaal konden schrijven. Alle workshops werden goed bezocht en de workshop ‘Help ik moet opruimen’ leverde zelfs enige hilariteit op. Bij alle workshops zag je wel een zekere herbeleving bij de deelnemers, wat zorgde voor een zekere bewustwording. Precies onze intentie! Na afloop kregen we veel complimenten, zoveel van de deelnemers als de organisaties en kwamen we samen tot de conclusie: we willen hier een vervolg aangeven. Helaas bleek na overleg dat de verschillende organisaties toch geen toegevoegde waarde zagen in een gezamenlijke activiteit. Stichting De Welle is nu bezig met een project over weerbaarheid en wij blijven ons inzetten om dit soort projecten voor senioren financieel te ondersteunen.”

Andere activiteiten

Naast het symposium heeft SOS het afgelopen jaar financiële ondersteuning kunnen bieden aan een biljartvereniging, het beschikbaar stellen van diverse AED’s en de kerstpakkettenactie voor de minima. “Organisaties kunnen nog steeds bij ons aankloppen, zolang het om ondersteuning gaat voor activiteiten voor senioren, dat ben je al vanaf je vijftigste, en er via reguliere trajecten onvoldoende financiering voor is. We maken ons niet alleen sterk voor de fysieke kant van het ouder worden, we besteden ook de nodige aandacht aan het mentale aspect. Veel senioren willen geestelijk actief blijven, wat bijvoorbeeld kan door een leesgroep op te zetten of een praatgroep te starten over onderwerpen die nog te vaak in de taboesfeer blijven hangen, zoals het naderende levenseinde. Wat zijn je wensen? Iets om tijdig over na te denken.”

Farida Laan
Drie cabaret- en muziektalenten op één avond 10 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert Eschländerkapel Hellendoorn 12 uur geleden
Afbeelding
Krijg advies bij Inloopspreekuur Arbeidsrecht en Sociale Zaken 14 uur geleden
Afbeelding
SVVN pakt een punt in blessuretijd 15 uur geleden
N751 bij Daarle
Groot onderhoud aan N751 bij Daarle 16 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met als thema '40dagentijd' 18 uur geleden
Afbeelding
Een ode aan de ouderen in de samenleving 26 feb, 18:07
Afbeelding
Jip Ottes wint in Wenum Wiesel 26 feb, 13:05