Het team van stichting BOOM tijdens een maatjesbijeenkomst. De ideale gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.
Het team van stichting BOOM tijdens een maatjesbijeenkomst. De ideale gelegenheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

‘Je komt makkelijk in de verleiding’

Algemeen

NIJVERDAL - De feestdagen staan weer voor de deur, black friday is net geweest, hoe kom je deze dagen door als je niet veel te besteden hebt? Laat jij je makkelijk verleiden tot onnodige aankopen of geef jij je geld alleen uit aan dingen die je echt nodig hebt? Stichting BOOM kan je hierin ondersteunen.

“Deze periode van het jaar nodigt mensen uit makkelijk geld uit te geven”, vertelt Erna Daane, coördinator Stichting BOOM. “Dan is het soms lastig overzicht te houden. Onze vrijwilligers helpen daar graag bij en dat doen we al tien jaar.”

Een aantal tips kan ze zo geven. “Probeer een wekelijks budget voor jezelf af te spreken en pin zo nodig dat bedrag, zodat je niet in de verleiding komt meer uit te geven. Als je alles in de winkel pint geef je makkelijk meer uit dan de bedoeling was. De winkels beginnen nu met de opruiming, dus let vooral op koopjes. En kijk bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel voor tweedehandsspullen en houd weggeefhoeken op sociale media in de gaten. Black Friday is natuurlijk net geweest en dan kun je makkelijk in de verleiding komen dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Beperk je tot de dingen die je wel echt nodig hebt en kijk of die aanbieding inderdaad zo goed is.”

Minima

In de gemeente Hellendoorn zijn zo’n 700 minimahuishoudens bekend bij verschillende instanties. “Zij krijgen elk jaar een kerstpakket van deze instanties, in samenwerking met de Raad van Kerken, maar ook een cadeaubon van een of meerdere winkels. Het is goed die cadeaubon niet direct uit te geven, maar te bewaren voor de feestdagen, zodat je dan misschien net even iets extra’s kunt kopen. En wat ik ook altijd een goed advies vind: probeer rekeningen van verzekeringen en dergelijke zoveel mogelijk in termijnen te betalen. Heel vaak kwamen die rekeningen aan het eind van het jaar en als je dan ineens een flink bedrag moet betalen, kun je snel in de knoei komen. Door deze rekeningen per maand, automatisch te betalen, spreid je de lasten mooi.”

Zoek steun

Mocht je er toch niet helemaal goed uitkomen, dan is Stichting BOOM er om je te ondersteunen. “Het is voor ons lastig om zelf contact op te nemen met mensen die mogelijk voor onze ondersteuning in aanmerking zouden komen. In verband met de AVG mogen wij niets met gegevens die bij andere instanties bekend zijn. Soms zien of horen we best schrijnende gevallen, waar we niets mee kunnen, omdat die mensen niet zelf bij ons komen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat wij absoluut niet oordelen, maar slechts een helpende hand willen bieden. Raak je bij automatische, maandelijkse betalingen het overzicht kwijt? Wij helpen jou overzicht houden. Wil je verschillende potjes maken voor diverse uitgaven, maar heb je geen idee hoe je dat doet? Wij leggen het uit en ondersteunen jou daarin.”

Door verschillende (digitale) potjes te maken en daar elke maand een geldbedrag in te doen, ben je voorbereid op uitgaven voor bijvoorbeeld verjaardagen en feestdagen. Zo kom je niet voor het probleem te staan dat je ineens meer geld uit moet geven dan je eigenlijk hebt.

“Dat is misschien wel het belangrijkste: probeer vooruit te kijken. En als je er niet uitkomt, klop bij ons aan!”

Stichting Financiële Begeleiding BOOM (Budget Op Orde Maken) is opgericht om vrijwillig en kosteloos inwoners van de gemeente Hellendoorn te helpen hun financiën te ordenen. Ze zijn aangesloten bij de landelijke Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland.

Iedereen die moeite heeft het financiële overzicht te bewaren kan contact opnemen via 06-10710088.

Energietoeslag

De gemeenteraad heeft ingestemd met het toekennen van een energietoeslag aan inwoners met een inkomen tot 130% van de toepasselijke bijstandsnorm. Inkomen tot 120% van deze bijstandsnorm ontvangen 1300 euro, inkomens tussen 120 en 130% ontvangen 1100 euro.

Farida Laan
Drie cabaret- en muziektalenten op één avond 10 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert Eschländerkapel Hellendoorn 12 uur geleden
Afbeelding
Krijg advies bij Inloopspreekuur Arbeidsrecht en Sociale Zaken 14 uur geleden
Afbeelding
SVVN pakt een punt in blessuretijd 15 uur geleden
N751 bij Daarle
Groot onderhoud aan N751 bij Daarle 16 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met als thema '40dagentijd' 18 uur geleden
Afbeelding
Een ode aan de ouderen in de samenleving 26 feb, 18:07
Afbeelding
Jip Ottes wint in Wenum Wiesel 26 feb, 13:05