Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Hellendoorn is steeds duurzamer

Algemeen

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn wil graag in de toekomst nog meer doen om duurzamer te worden. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders afgelopen week haar nieuwe 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' vastgesteld.

Hellendoorn heeft zowel een lokale als regionale ambitie. In 2013 stelde de gemeente het doel vast om in 2020 een 20 procent CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2008. Op basis van de huidige inzichten en maatregelen verwacht het college dat de gemeente in de buurt komt: zo'n 70 procent van de doelstellling moet gehaald kunnen worden. Mits de betrokkenen goed blijven werken aan het terugdringen van energieverbruik en het opwekken van meer duurzame energie.

Meer doen
De gemeente wil wel proberen om ook de resterende doelstelling te halen, waarvoor dan dus aanvullende maatregelen nodig zijn. In de nieuwe visie is daarom ook ruimte opgenomen voor meer windenergie, niet alleen maar op bedrijvenpark 't Lochter. Daarnaast wil de gemeente andere vormen van duurzame energieopwekking door bijvoorbeeld biomassa en zonnepanelen verder stimuleren.

Windenergie
Aanleiding voor het opstellen van deze duurzame energievisie was het besluit om geen toestemming te geven voor de plaatsing van windmolens op 't Lochter III. In het verlengde van dit besluit heeft de raad een motie aangenomen waarbij het college opgeroepen werd naar alternatieven te zoeken en die uit te werken. Het college heeft deze opdracht ruim opgevat en zichzelf de opdracht gegeven een 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' op te stellen. De gemeente heeft inwoners, ondernemers en anderen actief betrokken bij dit proces met als doel om meer draagvlak te realiseren. Want, zo blijkt in de praktijk, sommige duurzame maatregelen roepen al snel weerstand op. Zo hebben maar weinig inwoners zin om een windmolen in hun achtertuin te krijgen. De energievisie zal op 29 november 2017 tijdens de openbare vergadering van de commissie Grondgebied behandeld worden. De gemeenteraad zal deze visie dan op 12 december vast kunnen stellen.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 19 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11