Afbeelding

Twentse economie groeit door - met uitdagingen

Algemeen

TWENTE - De Twentse economie draait op volle toeren. Dit is het positieve beeld dat de Twente Index 2017 schetst. Maandag werd dit document gepresenteerd, een graadmeter voor de economie in de Twentse gemeenten.

Net als Nederlandse economie profiteert ook de Twentse economie van de hoogconjunctuur; oftewel het economisch herstel en groei. Twentse ondernemers zijn positiever over de economische ontwikkeling dan de Nederlandse ondernemers in het geheel. Dit vertrouwen zien we terug in de Twentse economie. Deze presteert opvallend vaak beter dan de gehele Nederlandse economie. Het Bruto Regionaal Product stijgt sneller dan in Nederland als geheel en de economische groei is groter. De werkgelegenheid ontwikkelt zich voorspoedig. Het aantal vacatures stijgt snel en de werkloosheid daalt. Gevolg is dat krapte op de arbeidsmarkt steeds concreter wordt.

Uitdagingen
Uitdagingen zijn er natuurlijk ook. Zo is Twente actief bezig om zich te ontwikkelen tot high-tech regio. De werkgelegenheid hier is met 5,4 procent gegroeid sinds 2007 - tegenover 0.2 procent in de rest van het land. Het blijkt alleen lastig om mensen te vinden voor deze specifieke taken. Zowel op regionaal als lokaal niveau wordt al veel gedaan om meer jongeren te interesseren voor techniek, zo organiseren regionale scholen ook geregeld kennismakingen met high-tech bedrijven. "De Twente Index laat zien dat het economische goed gaat in Twente", benadrukt Geert Braaksma, voorzitter van de Twente Board. "Onze focus op techniek werpt zijn vruchten af. De groei van de werkgelegenheid in de ICT en technieksector is fors in vergelijking tot Nederland. Dit leidt ook tot meer banen in andere sectoren zoals logistiek en dienstverlening. Concreet kiezen nu al meer leerlingen dan voorheen voor een technische opleiding.

Breed herstel
Het economisch herstel in de brede zin is in Twente wat sterker dan de rest van ons land. Twente herstelt zich van een periode van negatieve economische groei in 2012 – 2013. Sinds 2014 is deze groei weer positief en de laatste twee jaar zelfs sterker dan in Nederland als geheel. In 2015 en 2016 bedroeg de Twentse economische respectievelijk 2,9% en 2,8%, in Nederland 2,3% en 2,2%.

Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 10 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 12 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 15 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 18 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 22 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16