Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Vrienden schaatsen Elfstedentocht voor onderzoek

Algemeen

RIJSSEN – De vrienden Mark Lohuis (midden), Patrick Overdam (rechts) en Paul Spekhorst (links) rijden begin februari de alternatieve Elfstedentocht op de Weissenssee.

In het café-restaurant van zijn vader aan de Grotestraat vertelt Paul Spekhorst en zijn vrienden wat hen beweegt om mee te doen. "In het kader van de organisatie Skate4AIR rijden we de tocht waarvoor we al keihard aan het trainen zijn." Doel van de tocht is om zo veel sponsorgeld op te halen voor Skate4Air.

Taaislijm
Skate4AIR steunt op alle mogelijke manieren activiteiten en onderzoek die gericht zijn op het verteren van de levensduur en levenskwaliteit van mensen met Cystic Fibrosis, een erfelijke aandoening die bekend staat als de taaislijmziekte.

Ongeneeslijk
De ziekte is tot nu toe ongeneeslijk. Ieder mens heeft klieren in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af als stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen als de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.

Onderzoek
Omdat er nog veel onbekend is over deze ziekte, is er veel geld nodig voor onderzoek. Mark Lohuis lijdt zelf aan de taaislijmziekte, maar dat belet hem niet om mee te schaatsen. Hij vindt het geweldig dat zijn vrienden Patrick Overdam en Paul Spekhorst hem en al die anderen steunen die ook aan de ziekte lijden.

Klapschaats
Samen vormen ze het team de Klapschaats. "Wij gaan 50, 100, en 200 km schaatsen en we zijn van plan heel veel geld in te zamelen.

Streefbedrag
We zitten al ruim boven de 5000 euro, maar ons doel is om minimaal 7500 euro of meer op te halen. Wie wat kan missen, kan doneren en dat wordt bijzonder gewaardeerd."

Doneren
Over de Klapschaats, hoeveel geld er al binnen is en hoe je kunt doneren, is alles te lezen op de website www.skate4air.nl en onder de Klapschaats staat alles van het team van de drie schaatsers.

Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 1 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 14 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 15 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 21 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39