Afbeelding

Leerlingen bemiddelen onderling

Algemeen

NIJVERDAL - Op Daltonschool Reggewinde zijn 18 leerlingen opgeleid om andere kinderen te helpen bij het oplossen van conflicten. Leerlingmediatie is een wezenlijk onderdeel van het Vreedzame School-concept.

De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. De leerlingen uit groep 5 t/m 8 hadden zich vrijwillig aangemeld voor de cursus en hebben vorige week allemaal hun diploma gehaald. Na de kerstvakantie gaan ze in tweetallen diensten draaien, waarbij andere leerlingen hun hulp kunnen inroepen als er een conflict is. Zij helpen dan om deze op een onpartijdige manier op te lossen.

Blij
'We zijn heel blij met deze mediatoren', zegt directeur Rob Huberts. 'Als er ruzie is met schelden, schoppen of slaan, dan is het aan de leerkracht om in te grijpen, maar waar er alleen een conflict is over verschillende belangen, dan kunnen kinderen prima bemiddelen. Op deze manier gaan leerlingen zich nog meer verantwoordelijk voelen voor en betrokken voelen bij een veilig schoolklimaat. En een veilig schoolklimaat is voor ons het allerbelangrijkste.' Het opleiden van leerlingen tot mediatoren is het sluitstuk van het scholingstraject van de Vreedzame School die het team de afgelopen twee jaar gevolgd heeft. Het is de enige school in de gemeente Hellendoorn die met dit concept werkt.

Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 17 minuten geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 5 uur geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 8 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 9 uur geleden
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 22 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 23 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 2 mei, 14:22