Afbeelding

Nuttig beestje of ongedierte?

Algemeen

TWENTE - Het antwoordt op de vraag of een mier een nuttig beestje is of ongedierte is niet één van beiden, maar allebei. Het is namelijk geheel afhankelijk van de situatie.

Mieren in de natuur spelen wel degelijk een rol in het ecosysteem. Op de plek waar mieren leven in de natuur graven ze gangen in de bodem. De bodem wordt daardoor luchtiger en water kan makkelijker dieper in de bodem vloeien. Planten kunnen daardoor makkelijker ontkiemen en groeien. Mieren zijn ook nuttig voor verspreiding van plantensoorten. Ze nemen namelijk de zaden van planten mee waardoor de plantensoort over een groter gebied verspreid wordt. Dode dieren worden opgegeten en op die manier zijn ze de opruimers van de natuur. Mieren zijn verder nog nuttig als voer voor andere dieren. Ze zijn een eiwitbron voor onder andere vogels.

Ongewenste mieren
Zolang de mieren dus maar buitenshuis verblijven is er geen vuiltje aan de lucht, maar ze weten door het kleinste kiertje de woning binnen te dringen op zoek naar voedsel. Het begint met één enkele mier die verdwaald lijkt te zijn, maar het is een verkenner er door de kolonie op uitgestuurd om voedsel te vinden. Als die mier dan iets te eten vindt, dan duurt het meestal niet lang voor een lang lint van mieren door de woning wandelen. Op dat moment worden mieren vaak niet meer als nuttig gezien, maar als ongedierte. Hetzelfde geldt voor een mierenkolonie die onder en tussen de bestrating in de tuin het zand weghalen.

Bestrijding
Mieren buiten de woning houden is vaak lastig, dus de enige optie lijkt het bestrijden van de mieren en het mierennest. Daar zijn veel verschillende middelen voor. De mierenlokdoos wordt veel gebruikt, omdat het effectief is en weinig troep geeft. De mieren nemen het lekkers van de lokdoos mee naar het nest en gaan daar dood. Mierenpoeder wordt ook wel gebruikt, maar dan vaak buiten. De mieren gaan wel dood in het nest, maar het poeder zelf geeft rommel. Wanneer u wordt overvallen door mieren en geen bestrijdingsmiddelen in huis heeft, dan doet kokend water op een mierennest ook vaak wonderen. Binnenshuis een schoteltje met poedersuiker en gist kan ook een oplossing zijn. Deze laatste twee schaden het milieu verder niet.

Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 2 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 6 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 16 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26