Afbeelding

Klimaatverandering heeft effect op de tuin

Algemeen

TWENTE - Klimaatverandering is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland. De afgelopen jaren signaleren experts zoals het Waterschap Vechtstromen dat er in kortere tijd steeds heviger buien vallen. Dit werd de afgelopen tijd duidelijk in diverse Twentse plaatsen. Inwoners kregen natte voeten door een middagje stevige regen. Hoe kunnen we dit in onze eigen achtertuin voorkomen?

Als eerste kijken we natuurlijk naar de oorzaak van wateroverlast. De regenval zelf kun je weinig aan doen, want een regendans of schietgebedje is niet echt een beproefd middel. Maar je kunt wel degelijk iets toen om deze hoeveelheid water op de juiste manier af te voeren.

Verstening
Een groot probleem in Nederland is de grote verstening de afgelopen decennia. Waar vroeger een woning nog een groene tuin met gras had, hebben steeds meer mensen de afgelopen decennia hun tuin voorzien van steen. Want, die tegels hoef je niet te maaien en groen in een potje is beter beheersbaar. Nadeel is wel dat het water bij veel steen in de tuin moeilijk de bodem in loopt. Het gevolg is dan dat het water blijft staan of afvloeit naar een lager niveau waar het dan wel voor overlast zorgt. Wie onder aan een heuvel woont kan zich de problematiek wellicht goed indenken.

Van steen naar groen
In diverse gemeenten, waaronder Hengelo en Oldenzaal, liepen de afgelopen tijd al campagnes om mensen te bewegen hun tuin weer groener te maken. Hiervoor worden leuke acties gehouden in samenwerking met lokale tuincentra. Zo konden huiseigenaren een pakket met gras en groen kopen om de stenen te vervangen. Wie na afloop foto's mailde van het resultaat voor en na kon het aankoopbedrag deels terug krijgen. Deze acties zullen ook de komende tijd nog gehouden worden.

Andere opties
Wie toch graag wat steen in de tuin wil houden of waar groen niet altijd een optie is (denk aan een op- of inrit van een garage) zijn ook andere opties. Zo kunt u onder de grond een infiltratiekrat laten plaatsen. Dit zijn 'kratten' die onder de grond geplaatst worden en aangesloten kunnen worden op het afvoersysteem van een gebouw. Deze kratten zorgen dan voor opslag van het overtollige regenwater en een langzame afvoer naar de bodem. Zo kan ook een grote hoeveelheid water opgevangen worden zonder problemen. Dit vergt dan uiteraard wel een geldelijke investering.

Regenton
Een goedkopere optie die ook veel gemeenten actief promoten is het gebruik van de ouderwetse regenton. Als een deel van de woningen in een buurt al een ton zou gebruiken, neemt het totale volume regenwater in het riool al snel af. Dit zorgt dan voor minder druk op het riool en dus ook minder overlast. Een regenton kan echter een beperkte hoeveelheid water opvangen, maar is wel economisch ten opzichte van andere opties. In diverse gemeenten zijn ook al subsidies beschikbaar voor het afkoppelen van woningen. De traditionele regenton is er tegenwoordig ook in een grote hoeveelheid design-varianten, zodat u iets kunt vinden dat goed past in uw sfeervolle tuin. Bijkomend voordeel is dat het water van de regenton goed bruikbaar is in drogere periodes, bijvoorbeeld om de planten mee te wateren.

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 1 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 3 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 5 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 7 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 8 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 9 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 11 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45