Afbeelding

Fietsvaardigheidstraining zorgt voor veilig fietsplezier

Algemeen

HELLENDOORN - Fietsen is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur. Als Nederlanders worden we praktisch op een fiets geboren en we blijven vaak ons leven lang fietsen. Toch is 'kunnen' fietsen niet automatisch hetzelfde als 'goed en veilig' fietsen. Daarom organiseert Veilig Verkeer Nederland afdeling Hellendoorn op dinsdag 29 mei weer een fietsvaardigheidstraining.

De lokale VVN-afdeling en gemeente organiseren deze fietsvaardigheidstraining zowel voor fietsers met een normale fiets en mensen die op een elektrische fiets fietsen. Tijdens de training is er aandacht voor veel facetten van het fietsen. Zo is er aandacht voor de oude en nieuwe verkeersregels. Veel mensen fietsen al decennia, maar houden lang niet altijd de wijzigingen in de verkeersregels bij. Dit kan dan zorgen voor onzekerheid op de weg en mogelijke ongelukken. Verder schenkt de training aandacht aan diverse praktische verkeerssituaties die mensen in de gemeente tegen kunnen komen. Op een afgezet parcours kunnen deelnemers onder professionele begeleiding vaardigheden oefenen op hun eigen fiets. Specifiek voor mensen met een elektrische fiets wordt uitleg gegeven over diverse aspecten van deze moderne fietsen. Zoals de manieren van aandrijving, het onderhoud aan de accu's en zaken waar u op moet letten wanneer u een elektrische fiets koopt. Deelnemers kunnen ook diverse fietsen uitproberen.

Risicogroep
De training zet specifiek in op elektrisch fietsers omdat zij helaas oververtegenwoordigd zijn bij ongevallen. Zo maken ook veel ouderen gebruik van de elektrische fiets, maar de combinatie van een hogere snelheid en verminderd reactievermogen zorgt voor een hoger risico op een ongeluk.

Veilig op pad
Bij de training is ook een fietsspecialist aanwezig om de fietsen van deelnemers te keuren en zo nodig goed af te stellen. Goed onderhoud en een goede afstelling van de fiets zijn belangrijk voor de veiligheid van uzelf en overige weggebruikers. Zo moet een fiets altijd aan diverse basiseisen voldoen, zoals goed werkende remmen, reflectoren op diverse delen van de fiets en goede verlichting.

Aanmelden
De training is op dinsdag 29 mei van 09.00 tot 12.00 of van 13.00 tot 16.00 uur bij het Huis voor Cultuur en Bestuur. Deelname is gratis. Aanmelding kan via www.vvn-hellendoorn.nl.

Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 28 minuten geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 16 uur geleden
Afbeelding
Leer alles over de snijplotter 16 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters winnen rijstijlrubrieken 26 mrt, 20:39
Afbeelding
SVVN boekt nuttige zege in Holten 26 mrt, 20:00
Afbeelding
IVN Hellendoorn-Nijverdal bestaat 50 jaar: Natuurfeest bij het Buitencentrum 26 mrt, 18:00
Afbeelding
In de ZINiN Bibliotheek Nijverdal start een nieuwe leesclub 26 mrt, 10:17
Afbeelding
Ontdek het openbaar vervoer 25 mrt, 08:01