<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: HvN

Koopzondag in de gemeente Hellendoorn

NIJVERDAL - Het is (bijna) december. Dat betekent dat alle winkels, inclusief de supermarkten in de gemeente Hellendoorn vanaf zondag 2 december weer wekelijks de deuren mogen open. De meeste supermarkten zijn dit ook van plan, als we de diverse Facebook-pagina's van de winkels mogen geloven.

Voor de winkels in het centrum van Nijverdal zijn twee officiële koopzondagen aangewezen door winkeliersvereniging Op naar Nijverdal: 16 december (incl. Winterfair) en 23 december. Echter, het is mogelijk om ook de overige zondagen de deuren te openen. Een enkele winkelier is dit dan ook van plan. Welke dat zijn, wordt te zijner tijd kenbaar gemaakt via de Facebook-pagina Op naar Nijverdal.

De winkels open op zondag blijkt een heikel punt in de gemeente Hellendoorn. Voor- en tegenstanders lieten zich de afgelopen maanden veelvuldig horen. De gemeenteraad heeft onlangs besloten dat de koopzondag na een winter- én voorjaarsperiode wordt geëvalueerd. Op basis van die uitkomsten praten ze in juni in 2019 over een eventuele aanpassing van de regels. Op dit moment is dat: maximaal acht koopzondagen in combinatie met een evenement en nog eens 12 extra zondagen voor supermarkten.

"Goede zaak"
Frans Kötter van Kötter Wonen vindt het een goede zaak dat iedere zondag in december de winkels open mogen. "Eigenlijk moeten de winkeliers deze vrijheid om open te gaan iedere zondag van het jaar hebben. Een inrichting voor huis wordt nu eenmaal vaak door twee partners gedaan en op zondag hebben zij hier, door de regel, meer tijd voor. Op de zaterdag is men druk met de sport, boodschappen, auto of de tuin. Door de week werken de tweeverdieners en is er ook moeilijk tijd vrij te vinden voor het uitzoeken van een mooi interieur. Op zondag is men relaxt, neemt men er echt tijd voor. Ik merk dat aan de gesprekken en de sfeer. Natuurlijk vind ik het voor mijn privé-leven ook wel jammer om op zondag te werken, maar ik heb nu eenmaal gekozen voor een eigen zaak en dan moet je met de tijd meegaan."
Dat vindt ook Gerwin Pots van Pand 55: "Volgens mij is de tijd rijp. Ik vind dat elke winkelier zelf de keuze moet hebben of hij/zij de winkel open wil op een zondag. Waarom hebben wij deze vrijheid in de gemeente Hellendoorn niet? We hebben straks een mooi centrum met een prachtige Grotestraat. We moeten nu gas geven om het winkelend publiek naar Nijverdal te krijgen."

"Doe je hier als gemeente niet aan mee, dan ben ik ervan overtuigd dat veel omzet wegvloeit naar omliggende gemeentes waar de winkels wel op zondags open zijn", vult Kötter aan. "Ik ben dus blij met de komende koopzondagen in de gemeente Hellendoorn. Mijn winkel is dan ook iedere zondag in december geopend van 11 tot 17 uur en ik heet iedereen van harte welkom, de koffie staat klaar aan de Transportweg 4b."

Vuist
Ook bij Pand 55 aan de Grotestraat zijn de deuren wekelijks geopend op de zondagen in december. "Er zijn genoeg argumenten te vinden om de koopzondagen in te voeren en om een vuist te kunnen maken richting de gemeente heb ik contact gezocht met andere ondernemers in deze gemeente. Winkeliers, tuincentra, autobedrijven, meubelzaken, in elke branche zijn er bedrijven die graag de keuzevrijheid willen hebben.

Hopelijk kunnen we ons gezamenlijk hardmaken om volgend jaar de zondagen open te zijn in de gemeente Hellendoorn."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195492&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>