Afbeelding

Hondeneigenaren vragen om begrip rond oud en nieuw

Algemeen

TWENTE - Waar een groot deel van het land de komende dagen uitkijkt naar het afsteken van vuurwerk, is het voor sommigen een grote angst. Vooral dieren snappen deze traditie niet en reageren er soms heftig op. Hondeneigenaren vragen nu om meer begrip voor hun bange honden. Dit doen ze met een filmpje.

Met een filmpje dat wordt verspreid via Youtube en sociale media wil Dogtime, dat zich specialiseert in video's over hondengedrag, aandacht vragen voor het probleem van vuurwerkangst. Dat vuurwerkangst impact heeft op dieren en hun eigenaren rond de jaarwisseling is geen verrassing. De verschillende hondeneigenaren die aan het woord komen vertellen echter dat de gevolgen groter zijn dan men denkt. Een hond die zich in paniek in de badkamer verschuilt, die soms een hele dag niet naar buiten durft om te plassen of een hulphond die maandenlang niet kon worden ingezet vanwege vuurwerkangst.

Meer begrip
De makers van het filmpje vragen voor meer begrip door de boodschap te verspreiden. Dit wordt tot nu toe ook veelvuldig gedaan, vooral door huisdiereigenaren met bange viervoeters. Want niet alleen honden hebben last van vuurwerkangst. Ook veel katten, knaagdieren en paarden zijn van nature angstig voor vuurwerk en kunnen in paniek raken.

Illegaal afsteken
Een deel van het probleem ligt in het illegaal afsteken: er wordt nog steeds veel vuurwerk afgestoken op momenten dat dit nog niet mag. Er wordt verteld dat juist het onverwachte geknal, buiten de toegestane tijden, funest zijn voor bange dieren. Hierdoor houdt het probleem voor hen soms wel een hele maand aan. Officieel mag vuurwerk op 31 december vanaf 18.00 uur worden afgestoken. Dit mag tot 1 januari 02.00 uur. Het filmpje is te bekijken via de volgende link: https://youtu.be/TVjLywCykOw

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 4 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 6 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 8 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 10 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 10 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 12 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 14 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45