Afbeelding
Foto: Jan Bornebroek

Lezing HKHN over boerenmagie

Algemeen

NIJVERDAL - Op maandagavond 21 januari komt Jan Bornebroek naar Nijverdal om een lezing te geven over boerenmagie in Oost-Nederland. Boerenmagie omvat alles wat te maken heeft met volksgeneeskunde, onheilafwerende middelen, volksgeloof, enz...

Vanaf de prehistorie tot in de 20ste eeuw werd het dagelijkse doen en laten van de bewoners van deze regio beïnvloed door bijgeloof. Zelfs in de huidige moderne tijd zijn daarvan nog veel voorbeelden aanwijsbaar. Gevel- en stiepeltekens, stalramen, muurankers, oeleborden, heilsknopen, levensbomen, hazelaar, lijsterbes en vlierstruik om er maar een paar te noemen, hadden oorspronkelijk allemaal een magische waarde.

Veel van dergelijke gebruiken zijn nu nog terug te vinden of worden nog heden ten dage uit geoefend. Denk daarbij maar aan het zogenaamde afkloppen: 'Loa'k 't ofklopn' wordt gezegd als iemand zegt dat hem/haar iets nog nooit is overkomen, waarbij tegelijkertijd wordt geklopt onder de tafel.

Jan Bornebroek heeft een boek over dat onderwerp geschreven dat op 4 november 2018 is verschenen: Boerenmagie, bron van ons gedachtegoed. De lezing wordt gegeven in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Aanvang 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de HKHN, niet leden betalen drie euro. De koffie of thee is voor iedereen 1 euro per kop/glas.

In de pauze en na afloop is het boek te koop. Het is een rijk geïllustreerde gebonden editie. 288 blz. Prijs € 20,- Onder boerenmagie wordt in het kader van dit boek verstaan: alle magische krachten die onze voorouders toepasten ter voorkoming en bestrijding van onheil en narigheid. Dit boek opent een venster naar de belevingswereld van onze voorouders vanaf de prehistorie.

Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 3 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 13 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13