Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Wie helpt het dekenproject aan een schuur?

Algemeen

NIJVERDAL - Wat ooit opgestart is door zuster Petronella als het "Dekenproject" om te voorzien in dekens op de Filipijnen en in diverse Oostbloklanden, is heden ten dage nog steeds een bloeiend project. Zo bloeiend dat er ruimtegebrek is ontstaan.

Vooral het magazijn staat boordevol met opslag-spullen en tuingereedschap. Vandaar dat alle vrijwilligers nog één grote wens hebben, een nieuwe schuur aan de zijkant van het pand aan de Koninginnestraat 20. Tijdens Beursvloer Hellendoorn is er een overeenkomst (match) gesloten tussen het Dekenproject zuster Petronella en Sallandse Wegenbouw. Voor gebruikers van rolstoelen en rollators was de werklocatie van het dekenproject aan de Koninginnestraat minder goed toegankelijk. Vanuit het dekenproject was er daarom de wens een toegangspad van tegels aan te leggen. Sallandse Wegenbouw heeft hiervoor de bestratingsmaterialen beschikbaar gesteld. Inmiddels hebben vrijwilligers van het dekenproject het pad gerealiseerd en is het al volop in gebruik. Als tegenprestatie zorgen de vrijwilligers van het dekenproject voor een heerlijke schaal met internationale hapjes voor Sallandse Wegenbouw zodat de match succesvol kan worden afgerond.

Nu het lokaal aan de Koninginnestraat en het terrein er omheen zo mooi is opgeknapt, maken alle vrijwilligers zich sterk om een laatste wens te realiseren: een nieuwe schuur om de opslagruimte uit te breiden. Via Hart van Nijverdal doen zij een oproep: Wie kan en wil helpen? "We gaan natuurlijk zelf aan de slag om geld in te zamelen, maar zoeken ook hulp. Wie kan eventueel een mooie schuur leveren of wil materiaal beschikbaar stellen? Een bijdrage doen mag ook. Alles is mogelijk, wij staan open voor alle suggesties. Onze spullen moeten droog worden opgeslagen, dus we hebben wel een fatsoenlijke schuur nodig", legt Herma Tjeerdsma uit. Meer weten of helpen? Neem dan gerust contact op via: 0548614354.
Het dekenproject bestaat inmiddels als dertig jaar. Er werken nu ongeveer 80 vrijwilligers mee aan dit project. Ze variëren in leeftijd van 40 tot 90 jaar. Elk dagdeel zijn er vrijwilligers in het lokaal te vinden om dekens te maken voor de Filipijnen en diverse Oostbloklanden. Samen een mooi gemengd gezelschap waarbij alle richtingen uit de maatschappij vertegenwoordigd zijn. Veel dames lopen al mee vanaf het begin van dit project. Veel vrijwilligers werken in het lokaal van het Dekenproject, de rest thuis. Veel van deze thuiswerkers haken of breien dekens, sjaals en mutsen. Voor alles is men afhankelijk van giften. Gelukkig zijn er ook vele bedrijven, winkels en particulieren die de vrijwilligers van de nodige zaken voorzien. De vulling krijgen ze bijvoorbeeld van een matrassenfabrikant en veel particulieren leveren resten breigaren in. De afgelopen 30 jaar zijn er 40.000 dekens gemaakt. "Een heel groot aantal en ontzettend mooi om te doen", vertelt Herma. "Maar minstens zo mooi is de gezelligheid hier in het lokaal. Onze vrijwilligers doen het graag, maar komen vooral voor de sociale contacten en gezelligheid. Kun je niet (meer) naaien?! Help dan met knippen, haken, breien of opruimen. Er is altijd wel wat doen."

Dit verhaal is tot stand gekomen door een match op Beursvloer Hellendoorn

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 6 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 8 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 10 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 12 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 12 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 14 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 16 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45