Afbeelding

Contactlenzen ook voor senioren

Algemeen

TWENTE - Met het ouder worden nemen ook de lichamelijke ongemakken wat toe. Slechter zien is hierbij helaas ook een veel voorkomend probleem. Hoewel we het graag lang uitstellen, is menig senior uiteindelijk toch aangewezen op een bril. Maar: er zijn ook alternatieven. Zo staat ook de ontwikkeling van contactlenzen niet stil.

Het was lang de gewoonte om op leeftijd gewoon een (lees)bril aan te meten wanneer het slechter ging met het lezen. Gelukkig zijn tegenwoordig veel aspecten van slechter zien goed te behandelen met medicijnen of chirurgie, maar bij kleinere problemen kunnen ook contactlenzen uitkomst bieden. Deze bieden belangrijke voordelen ten opzichte van een bril. Natuurlijk als eerste het cosmetische: niet iedereen is fan van met een bril lopen, hoe modieus ze ook kunnen zijn tegenwoordig. Contactlenzen bieden daarnaast een volledig zicht, zonder de hinderlijke bril die delen van uw zicht blokkeert. Het spaart ook de neus en oren, die het zeker bij een zwaardere bril te verduren krijgen. Contactlenzen zijn relatief eenvoudig in en uit te zetten; makkelijker dan u wellicht denkt. Met een korte instructie en een klein beetje oefenen is dit perfect te doen met de vingers of een zuigertje. Lenzen zijn ook comfortabel te dragen bij het sporten, hoewel het verstandig is om ze bijvoorbeeld bij het zwemmen uit te doen.

Bifocaal
Tegenwoordig zijn ook lenzen leverbaar als multifocaal / bifocaal, oftewel, geschikt voor meerdere afstanden. Zo kunt u zowel veraf als dichtbij goed zien. Een voordeel van de contactlenzen ten opzichte van de bril is dat de lenzen actief meedraaien met uw ogen. Zo is bijvoorbeeld het bovenste stap in de supermarkt goed te lezen zonder veel moeite.

Goed advies
Wanneer u contactlenzen overweegt is het verstandig om advies in te winnen bij een ervaren contactlensspecialist. Niet iedere opticien beschikt over de ervaring en kennis om uw lenzen perfect aan te meten. Via de Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten, www.anvc.nl, is een lijst te vinden van gediplomeerde specialisten. Ruim 90 procent van hen is aangesloten bij deze vakvereniging.

De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 1 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 7 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 9 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 11 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 23 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema gisteren
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 18 apr, 11:46