Afbeelding
Foto: Pixabay

Verklaring van het college van B&W n.a.v. persverklaring van VVD-fractie

Algemeen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn hebben de gemeenteraad geïnformeerd over een extra financieel tekort van minimaal 3 miljoen euro over het jaar 2018. Dit tekort is ontstaan door hogere uitgaven voor jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en zorg. Hierdoor ontstaat ook een tekort op de gemeentelijke begroting in 2019.

De gemeente constateert dat in het laatste deel van 2018 erg veel kosten zijn gedeclareerd voor onder andere: huishoudelijke hulp, Wmo-voorzieningen, vervoer, begeleiding en jeugdhulp. Rekeningen voor geleverde zorg uit 2017 en de jaren daarvoor zijn in 2018 nog gedeclareerd bij de gemeente, waardoor de uitgaven zijn toegenomen. De bedragen van deze declaraties zijn aanmerkelijk hoger uitgevallen dan gedacht.

Jeugdhulp

Het aantal jeugdige inwoners dat in 2018 een beroep deed op een vorm van jeugdhulp is met 25 procent toegenomen. Mede hierdoor zijn de kosten voor jeugdhulp vorig jaar met ruim een miljoen euro gestegen. Ruim tweederde van deze kosten is het gevolg van verwijzingen door externe partijen, zoals zorginstellingen. Deze organisaties declareren de gemaakte kosten voor jeugdhulp bij de gemeente.

Bezuinigen

Ook voor 2019 en volgende jaren verwacht de gemeente een tekort op de gemeentelijke begroting doordat de kosten in jeugdhulp, maatschappelijk ondersteuning en zorg structureel hoger uitvallen. Om de begroting voor 2019 en volgende jaren sluitend te krijgen, is de gemeente genoodzaakt om dit jaar al forse bezuinigingen door te voeren. Dit jaar moet er ruim vijf miljoen euro bespaard worden op de gemeentelijke uitgaven.

Persverklaring n.a.v. VVD

Dinsdag kwam er op de redactie een persverklaring binnen:
Het college heeft met verbazing kennisgenomen van de persverklaring van de VVD in Tubantia. Het is volgens hen feitelijk onjuist dat het college niet beschikbaar was voor het politiek debat. "Tijdens de commissievergadering van 14 februari waren er drie agendapunten. Het eerste punt was de ambtelijke financiële analyse over het tekort op het sociaal domein. Het tweede punt was het politieke debat en derde punt was het proces van de ombuigingsopgave. Het college had zich voorbereid op dit debat. Na de ambtelijke inhoudelijke behandeling besloot de raad het politieke debat door te schuiven naar 7 maart.

Burgemeester Anneke Raven deed donderdag 14 februari een appèl op de gemeenteraad om in deze moeilijke tijden voor de gemeente samen de schouders eronder te zetten. Gemeente Hellendoorn heeft een organisatieadviesbureau ingeschakeld om beleid, administratieve processen en werkprocessen in het sociaal domein door te lichten. Ook komt dit bureau met een analyse over het ontstaan van het financiële tekort en daarnaast komen zij met verbetervoorstellen om meer grip te krijgen op de financiën van het sociaal domein. Begin maart presenteert dit organisatieadviesbureau de adviezen.
Gemeentelijke werkgroepen hebben afgelopen maanden het gemeentelijk beleid doorgelicht om besparingsmogelijkheden te vinden. De besparingsmogelijkheden worden uitgewerkt in bezuinigingsvoorstellen. Begin maart bespreken college en de gemeenteraad deze bezuinigingsvoorstellen en de adviezen van het adviesbureau.

Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 1 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 14 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 15 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 22 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39