Afbeelding
Foto: Joke van Nijen

Joke gaat voor Waterschap

Algemeen

NIJVERDAL - "Er komen weer verkiezingen aan en wel twee tegelijk, voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Omdat het belang van de Waterschappen nogal eens onderschat worden, geef ik u hierbij graag iets om over na te denken", aldus kandidaat, Joke van Nijen.

"Dankzij de waterschappen houden we onze waterlopen onder controle en dat betekent voldoende schoon water zonder gevaar op overstroming. Lag in het verleden de nadruk erop om het water op een veilige manier af te voeren naar IJsselmeer en Noordzee, nu ligt het accent steeds meer op het water te bewaren daar waar het valt. Dit is heel hard nodig omdat de klimaatveranderingen veel sneller gaan dan was berekend en het weer extremer wordt; enorme stortbuien komen de laatste jaren regelmatig voor en ook de lange hete zomer van 2018 is mede het gevolg van de klimaatsveranderingen. Vooral de laatste tijd staat dit volop in de belangstelling, onder andere door de actie van de Zweedse scholiere Greta Thunberg, die met haar stakingen duizenden andere scholieren in beweging heeft gebracht, gelukkig ook in ons land. Ik deel de zorg van onze jeugd; er moet heel veel en wel heel snel gebeuren om te voorkomen dat er binnen afzienbare jaren niet meer te leven valt op deze planeet.
Door de Europese Kader Richtlijnen Water (KRW) hebben we allemaal te maken met dezelfde basisregels, maar omdat wij als Nederland aan het eind van de waterlopen zitten, zullen we steeds een paar stappen verder moeten zijn dan onze buurlanden. In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (https://www.vechtstromen.nl/over/klimaat/) is opgenomen wat wij moeten doen om de waterveiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, maar ook hoe we de nadelige gevolgen van de droogte kunnen beperken. Inmiddels weten we dat het niet meer alleen een zaak van de overheid is, ook het bedrijfsleven en inwoners dienen hun verantwoording te nemen. Dat wordt deels gedaan door opgelegde voorschriften en regels, maar gelukkig worden ook al veel eigen initiatieven ontplooid. Een simpel feit: wanneer bij iedere woning en bij ieder bedrijf 2m² verharding opgeofferd wordt voor groen, kunnen in een gemiddelde gemeente bij een flinke regenbui enkele duizenden kuubs meer water terugvloeien in de natuur. Om verdroging en opwarming tegen te gaan is dit een gigantische winst, vooral in de wetenschap dat we steeds vaker extreme buien kunnen verwachten. Ik wil graag met u meedenken! U kunt uw vraag ook kwijt op Facebook "Joke gaat voor Waterschap".

Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 5 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00