Afbeelding
Foto: PR Memory Museum

Memory Museum zoekt hulp

Algemeen

"We hebben veel subsidies gekregen, maar hebben niet de jackpot gewonnen." Toen de deuren van het Memory Museum in 2010 open gingen, was dit alleen mogelijk dankzij de hulp van vele organisaties, bedrijven en vrijwilligers binnen de leefgemeente. De verbouwkosten bedroegen toen niet meer dan €10.000,-, de rest werd ons geschonken in natura.

Het museum stond er, maar de organisatie moest nog ontstaan en groeien. Door de jaren heen hebben wij keihard gewerkt aan het museum als geheel:
•    we verbeterden de verschillende diorama's, verhalen en beleving;
•    we wisselden onze eigen burgerkleding in voor een museum-outfit
•    we ontwikkelde lesmethodieken die alsmaar werden uitgebreid 
•    we voegden aan het museum een route toe speciaal voor kinderen 

Al onze aandacht ging op in het maken van een museum dat de moeite waard was: dat daadwerkelijk iets toevoegt aan de provincie. Vele organisaties en bedrijven zijn ons tussen 2010 en 2018 blijven helpen, of beter gezegd: zonder hulp van de mensen en organisaties binnen de gemeente Hellendoorn waren we nooit zover gekomen.

De constructie die in 2010 overeengekomen was - gebruik van de oude bibliotheek - was van tijdelijke duur, dit wisten we. Echter kan je niet iets redden, als er niets te redden valt. Onze focus was dus de eerste aantal jaren volledig gericht op het ontwikkelen van het museum. Toen afgelopen paar jaar de einddatum dichterbij kwam, zijn we ons gaan richten op het redden van het museum. We waren overtuigd dat we na jaren hard werken, iets hadden dat echt de moeite waard was om te behouden.

Ondertussen ontvangen we 16.000 bezoekers per jaar, waarvan 3.000 scholieren. Scholen binnen de provincie bezoeken ons graag, maar we waren ondertussen uit ons jasje gegroeid qua capaciteit in ons 'klaslokaal'.

Uit berekeningen (voordat alles in de bouw duurder werd) was voortgekomen dat de aanschaf van het gebouw - de oude bibliotheek - kleine verbouwingen en noodzakelijke renovaties met elkaar ongeveer 400.000 euro zou gaan kosten; het minimale dat gedaan moest worden aan een verouderend gebouw. Onervaren in het aanvragen van subsidies - het Memory Museum had nog nooit een subsidie aangevraagd omdat we onze broek zelf hoog konden houden met de entreeprijs - kwamen we van een koude kermis thuis. We leerden dat niemand investeert in bakstenen.

We kregen een opdracht mee: vertel nou wat jullie willen gaan doen, wat jullie dromen zijn, waarom kan de provincie Overijssel niet zonder het Memory Museum? Ja, dit is iets wat wij wel wisten en we schreven onze dromen en plannen op, waar we al acht jaar hard aan werkten en wat we nog allemaal graag zouden willen doen met het museum.

Partijen gingen met ons aan tafel zitten, er werd naar ons geluisterd.
We hebben in deze periode uitgebreide gesprekken gehad met het V-fonds voor vrede, de provincie Overijssel, de gemeente Hellendoorn en Leader, een Europese regeling om regio's te ontwikkelen. Al deze partijen hebben hun toezeggingen gedaan om het Memory Museum financieel te ondersteunen, ook onze eigen spaarcenten hebben wij in de uitbreiding gestoken.

Zo werd ons de mogelijkheid geboden om onze dromen waar te maken, stappen te maken die anders heel wat jaren zouden gaan duren. Dit is het bedrag van 2.1 miljoen dat afgelopen jaar te lezen was in de media. Kosten om te groeien naar Memory Museum versie 2.0 in plaats van versie 1.1.

Misverstand
Een groot misverstand is echter dat we nu de jackpot hebben gewonnen. Het geld dat momenteel geïnvesteerd wordt in het Memory Museum door bovenstaande partijen is nodig om de verbouwing van het gebouw überhaupt te kunnen doen. Het geld gaat rechtstreeks in de nieuwbouw. Voor de rest blijven we op dezelfde wijze verder werken:
•    Geen betaalde krachten, alleen vrijwilligers
•    Lage entreeprijs, zodat ongeachte je financiële achtergrond, het museum toegankelijk blijft voor iedereen.
•    Zo duidelijk mogelijk het verhaal van onze vrijheid vertellen aan iedereen.

De inrichting van de klaslokalen bijvoorbeeld is nog altijd een onderdeel op de begroting waar we aan werken om te realiseren. Maar ook inwoners van de gemeente - of daarbuiten - die eenmalig willen meehelpen aan de nieuwbouw. Zo kunnen we extra handen gebruiken om te schilderen of om te timmeren. Klussers die een dag(deel) bereid zijn om onder leiding van een professionele vakman, aangestuurd te worden in hetgeen gedaan moet worden.
Het hele oude gebouw moet nog donkergrijs geschilderd worden en we moeten nog alle oude ramen aftimmeren en isoleren. Belangstellende kunnen zich melden bij dhr. G.Wermink, bouwhulp@memorymuseum.nl 

Of te wel: zonder de hulp van maatschappelijk bewuste ondernemers en betrokken inwoners van de gemeente - zoals de afgelopen acht jaar - kunnen we weinig. We leren veel deze periode, ook dat we helder en duidelijk moeten communiceren naar de buitenwereld toe. Hier werken we aan en is dit schrijven een voorbeeld van, want we zijn bereid om ons eigen ego opzij te zetten om onze boodschap te delen met iedereen:

opdat wij nooit vergeten…
de verwoesting van oorlog…
en blijven bouwen aan vrede en vrijheid voor iedereen

Ook nu is hulp welkom
 

Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 6 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 8 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 10 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 14 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 17 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16