Afbeelding
Foto: HCHN

Arbitrage is speerpunt HCHN

Algemeen

NIJVERDAL - De laatste jaren staat de arbitrage op de sportvelden meer en meer onder druk. Het belang van een goede arbitrage staat bij HCHN hoog in het vaandel. De laatste jaren is hard gewerkt om de arbitrage een volwaardige plek te geven binnen de club.

Het fluiten leeft binnen HCHN. Inmiddels is er een pool met goed opgeleide scheidsrechters. In deze pool zitten zelfs drie bondsscheidsrechts. Dit mooie resultaat is het gevolg van een structurele, intensieve begeleiding van de scheidsrechters binnen de club. "Belangrijk hierbij zijn duidelijke afspraken binnen de club," vertelt Marij de Vries, scheidsrechtercommissaris bij HCHN. "Denk samen na over de aanpak en de doelen. Binnen HCHN leverde dit een enorme bestuurlijke bijdrage en waardering vanuit de club op voor de scheidsrechters."
Andere aspecten om de motivatie voor het fluiten van een wedstrijd te bevorderen zijn het belonen van geslaagde cursisten, bijvoorbeeld met een fluit. Ook is het van belang om vinger aan de pols te houden tijdens de opleiding en bij de eerste wedstrijden van de nieuwe scheidsrechters. "Zo beginnen we de cursus met een info- en spelregelavond om duidelijk te maken wat je van de cursisten verwacht. Daarnaast houden we de voortgang in de gaten. Met trots kunnen we zeggen dat door deze aanpak er een slagingspercentage van 95% is," vult De Vries aan.
Bij HCHN zien ze het fluiten als het werken aan de persoonlijke ontwikkeling en het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Door te zorgen voor herkenbare jasjes of shirts geeft de club haar scheidsrechters automatisch meer autoriteit en door een gestructureerde aanpak van de begeleiding blijven de scheidsrechters doorgroeien. De Vries: "We delen de scheidsrechters in op niveau. Een onervaren scheidsrechter begint bij de E8-tallen. Zij spelen op een half veld en dit is overzichtelijker dan een heel veld. Bovendien gaat het spel nog niet zo snel, zodat een beginner in zijn rol kan groeien."

Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 45 minuten geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 2 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 4 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 17 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 18 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' gisteren
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54