Afbeelding

Freedom Ride

Algemeen

NIJVERDAL - Voor de vierde keer werd op zondag 5 mei de Freedom Ride verreden. Nijverdal was de startplek, waar meer dan 1000 deelnemers uit heel Nederland en zelfs uit België en Duitsland zich verzamelden voor deze unieke toertocht over de Sallandse Heuvelrug.

Families die samen de uitdaging aangingen of maten uit het leger, de één uit Zeeuws-Vlaanderen en de ander uit Friesland, die elkaar op de fiets weer troffen. Geja en Patrick Olthoff legden de 75 kilometer zelfs op de step af! Hélène Meelissen, die namens de Provincie Overijssel aanwezig was, reed de 35 kilometertocht op haar vouwfiets.

Peletonstocht
De grootste groep renners reed de pelotonstocht van 90 kilometer. Fietsliefhebbers, renners van Team Jumbo-Visma, politieteams, de Wounded Warriors, de luchtmobiele brigade en overig defensiepersoneel werden geteisterd door regen en hagel maar kwamen desondanks na 50 kilometer met een glimlach de Holterberg omhoog. "Ach," vertelde veteraan Edwin de Wolf vrolijk, "90% van de tocht was gewoon droog."

Canadese Begraafplaats
Op de Canadese Begraafplaats vond onder een stralend en verwarmend zonnetje een indrukwekkende ceremonie plaats. Burgemeester Arco Hofland van Holten-Rijssen memoreerde hoe de begraafplaats en de bijna 1400 daar rustende militairen deel zijn van Holten. "Zij zijn in de loop der jaren familie geworden. Voor de inwoners van Holten is het een belangrijke plaats." Minister Ank Bijleveld van Defensie benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend mag worden. "Tot op de dag van vandaag strijdt Nederlands defensiepersoneel voor dat kostbare goed. Vandaag staan we daar extra bij stil op deze sportieve dag. Fit zijn en topsport gaan hand in hand en daarom is de Freedom Ride zo'n mooi evenement waar veel van onze medewerkers met plezier aan deelnemen," besloot zij.

Warm onthaal
Na afloop legde iedereen een bloem bij een van de graven op de begraafplaats en werd het laatste deel van de Freedom Ride verreden. In Nijverdal wachtte hen een warm onthaal met gejuich van het publieke en een heerlijke vrijheidsmaaltijd op het Henri Dunantplein. Plaatsvervangend commandant der landstrijdkrachten generaal Matthijssen proostte samen met de deelnemers op de vrijheid.

Prachtige route
"Het was een prachtige route," prees Daan Olivier van Team Jumbo-Visma. "Het is bijzonder met zoveel mensen te vieren dat we in vrijheid kunnen leven. De generaties voor ons hebben daarvoor hard gevochten en wij moeten blijven vechten dat deze vrijheid behouden blijft." In 2020 zal de lustrumeditie van de Freedom Ride worden verreden in het jaar dat we in heel Nederland en Europa 75 jaar bevrijding herdenken.

Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 53 minuten geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 5 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 6 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 19 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 20 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 apr, 11:56
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07