<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Freedom Ride

NIJVERDAL - Voor de vierde keer werd op zondag 5 mei de Freedom Ride verreden. Nijverdal was de startplek, waar meer dan 1000 deelnemers uit heel Nederland en zelfs uit België en Duitsland zich verzamelden voor deze unieke toertocht over de Sallandse Heuvelrug.

Families die samen de uitdaging aangingen of maten uit het leger, de één uit Zeeuws-Vlaanderen en de ander uit Friesland, die elkaar op de fiets weer troffen. Geja en Patrick Olthoff legden de 75 kilometer zelfs op de step af! Hélène Meelissen, die namens de Provincie Overijssel aanwezig was, reed de 35 kilometertocht op haar vouwfiets.

Peletonstocht
De grootste groep renners reed de pelotonstocht van 90 kilometer. Fietsliefhebbers, renners van Team Jumbo-Visma, politieteams, de Wounded Warriors, de luchtmobiele brigade en overig defensiepersoneel werden geteisterd door regen en hagel maar kwamen desondanks na 50 kilometer met een glimlach de Holterberg omhoog. "Ach," vertelde veteraan Edwin de Wolf vrolijk, "90% van de tocht was gewoon droog."

Canadese Begraafplaats
Op de Canadese Begraafplaats vond onder een stralend en verwarmend zonnetje een indrukwekkende ceremonie plaats. Burgemeester Arco Hofland van Holten-Rijssen memoreerde hoe de begraafplaats en de bijna 1400 daar rustende militairen deel zijn van Holten. "Zij zijn in de loop der jaren familie geworden. Voor de inwoners van Holten is het een belangrijke plaats." Minister Ank Bijleveld van Defensie benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend mag worden. "Tot op de dag van vandaag strijdt Nederlands defensiepersoneel voor dat kostbare goed. Vandaag staan we daar extra bij stil op deze sportieve dag. Fit zijn en topsport gaan hand in hand en daarom is de Freedom Ride zo'n mooi evenement waar veel van onze medewerkers met plezier aan deelnemen," besloot zij.

Warm onthaal
Na afloop legde iedereen een bloem bij een van de graven op de begraafplaats en werd het laatste deel van de Freedom Ride verreden. In Nijverdal wachtte hen een warm onthaal met gejuich van het publieke en een heerlijke vrijheidsmaaltijd op het Henri Dunantplein. Plaatsvervangend commandant der landstrijdkrachten generaal Matthijssen proostte samen met de deelnemers op de vrijheid.

Prachtige route
"Het was een prachtige route," prees Daan Olivier van Team Jumbo-Visma. "Het is bijzonder met zoveel mensen te vieren dat we in vrijheid kunnen leven. De generaties voor ons hebben daarvoor hard gevochten en wij moeten blijven vechten dat deze vrijheid behouden blijft." In 2020 zal de lustrumeditie van de Freedom Ride worden verreden in het jaar dat we in heel Nederland en Europa 75 jaar bevrijding herdenken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195492&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>