Afbeelding

De Uitkijk bestaat 90 jaar!

Algemeen

HELLENDOORN - Bijna een eeuw geleden liep er een zandpad tussen Hellendoorn, Nijverdal en Holten. Een pleisterplaats om even uit te rusten ontbrak echter. Met een vooruitziende blik en een neus voor ondernemen liet mevrouw Marie Mollink er 90 jaar geleden een theehuis bouwen. Een gouden greep! Want nog steeds is Landgoed De Uitkijk een geliefde locatie waar men graag neerstrijkt om heerlijk bij te komen.

Mevrouw Mollink durfde de uitdaging aan te gaan om in 1929 het theehuis te laten bouwen. Zij vond het erg belangrijk dat wandelaars in de gelegenheid werden gesteld om onder het genot van een kopje thee of fris te genieten van de omliggende natuur. Doordat er in eerste instantie nog geen elektriciteit in het pand aanwezig was, was het Theehuis alleen geopend van Pasen tot half september. Daarnaast was er in de eerste jaren ook nog geen stromend water boven op de berg. Met paard en wagen werden alle met water gevulde melkbussen vanaf café De Kroon vervoerd naar boven.

Groot succes
Het theehuis bleek een groot succes bij alle bezoekers uit heel Nederland. De wandelaars van buiten Overijssel waren voornamelijk rijkere mensen die in het bezit waren van een auto. Na een tijd vroegen zij of er ook een mogelijkheid was om er te blijven slapen. Mevrouw Mollink besloot daarom om een pension te openen met vier slaapkamers. Om in dit pension te blijven overnachten, betaalden de bezoekers per nacht twee gulden per persoon.

Generatie op generatie
Meerdere generaties volgden elkaar op in de exploitatie. Na Marie nam haar oudste zoon Gerrit-Hendrik het bedrijf over. Helaas overleed hij op 23-jarige leeftijd en nam haar andere zoon, de 18-jarige Johan, de verantwoordelijkheid op zich. Uiteindelijk hielp zijn vrouw Gerda ook in het familiebedrijf. Zij hebben het bedrijf in ruim veertig jaar verder uitgebouwd tot het familiehotel. In deze periode kregen zij drie kinderen; Gerrit, Marjolyntje en Marian. In 1984 ging hun oudste zoon Gerrit samen met zijn vader in De Uitkijk werken, met het plan om er een sporthotel van te maken. Helaas was het door de crisis niet mogelijk om een financiering rond te krijgen. Daarom moest het hotel in 1987 verkocht worden, waarna een periode volgde met veel verschillende bedrijfsleiders.

90-jarig bestaan
In 2015 hebben Helen en Lars Kijftenbelt Landgoed De Uitkijk gekocht. Zij staan nu aan het roer van dit familiebedrijf en organiseren van alles om De Uitkijk toegankelijk te houden voor het grote publiek. Daarom hebben zij afgelopen dinsdag het 90-jarig bestaan van het landgoed groots gevierd, door alle inwoners van de gemeente uit te nodigen die in 1929 zijn geboren. Zij hebben genoten van deze feestelijke middag met een heerlijke high tea in het theehuis!

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 1 uur geleden
Een blij team van Draw2design. Zij gingen met de felbegeerde titel en bijbehorende beeldje terug naar de zaak.
'Draw2design is een terechte winnaar' 3 uur geleden
Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 5 uur geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 17 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 19 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 21 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 23 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd gisteren