Afbeelding

Hellendoorn bevrijd!

Algemeen

HELLENDOORN - Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid in stand te houden. Daarom herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven. In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland definitief werd bevrijd. Dit is het laatste lustrum waar nog veel mensen bij zijn die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Daarom wordt in de gemeente Hellendoorn alles uit de kast getrokken om volgend jaar op indrukwekkende wijze aandacht besteden aan dit historische feit.

Herdenken - en daarmee ook vieren - blijft onverminderd belangrijk. Belangrijk om je te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van te zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu. Vrijheid is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Die vrijheid wordt nog dagelijks bevochten. Bedenk je dat de Tweede Wereldoorlog of de vredesmissies waaraan Nederland deelneemt misschien niet jouw oorlog zijn. Zij zorgden en zorgen wel voor jouw vrijheid. Die vrijheid moeten we koesteren. Met elkaar.

Daarom staan Hellendoorn en Nijverdal - van 1 t/m 5 mei 2020 - volledig in het teken van de bevrijding. In beide dorpen worden vele activiteiten georganiseerd. Daarvoor zijn echter wel vrijwilligers nodig. Om dit alles te laten slagen, hebben wij de hulp van de inwoners dringend nodig. We zijn op zoek naar mensen die zitting willen nemen in verschillende commissies. Denk daarbij aan: passend straatbeeld 40's, kleding 40's, oud Hollandse kinderspelen, figuranten, opbouw 'Liberty Camp', muziek, zang, dans en toneel. Of misschien heb je zelf wel een supergaaf idee dat je graag ten uitvoer wilt brengen. Laat het ons weten wat je wilt. Alle ideeën zijn welkom. Dat kan via: hellendoornbevrijd@outlook.com.

Koningin Wilhelmina
Een groep enthousiastelingen uit zowel Hellendoorn als Nijverdal borrelt nu al over van de ideeën en plannen. Jij kunt hier als inwoner van de gemeente zo bij aanhaken… Zo zal koningin Wilhelmina intrek nemen in één van de villa's in Hellendoorn en wordt er een Maple Leaf-cafe geopend. Hier kunt u straks genieten van de heerlijke Maple Leaf apple cake. De sfeer wordt verhoogd met de aanwezigheid van Canadese soldaten, muziek en dans.

Vast staat al dat u in Café René, veel humor en gezelligheid tegenkomt.

Een ander imposant onderdeel is het 'Liberty Camp' op de Hofmansweide. In het kader van her(be)leven, het zogenaamde re-enactment, zal een tentenkamp met soldaten, voertuigen en uiteenlopende materialen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen zijn. Ook zullen in de groenperken en rond d'Olde Grieze soldaten bivakkeren en misschien kunnen ze wel onderdak krijgen bij de inwoners van Hellendoorn.

Op zaterdag 2 mei 2020 vieren wij met veel inwoners uit de gemeente Hellendoorn de bevrijding. Koningin Wilhelmina neemt in de ochtend de aubade af; kinderen fietsen rond in WO2 kleding op versierde fietsen en vele dames showen de bevrijdingsrokken. In de middag komen legervoertuigen, met daarop onze bevrijders, Hellendoorn binnen onder het gejuich van drommen publiek in gepaste WO2 kleding. In de avond is er een groot bevrijdingsfeest op de Hofmansweide. Zie je het al helemaal voor je? Haak dan aan bij één van de commissies…

4 en 5 mei 2020 zijn er allerlei festiviteiten in Nijverdal. Maandag 4 mei staat natuurlijk in het teken van de dodenherdenking welke dit jaar in onze gemeente extra aandacht zal krijgen. Bevrijdingsdag wordt ook groots gevierd in 2020. In de ochtend wordt het bevrijdingsvuur Nijverdal binnen gebracht. Ook zal er deze ochtend een groot bevrijdingsontbijt georganiseerd worden en komt Koningin Wilhelmina in Nijverdal op bezoek. Zij spreekt het volk kort toe en neemt de aubade af. Natuurlijk is Café René ook in Nijverdal weer paraat. We gaan terug naar het jaar 1945, met veel theater, waaronder veel figuranten, zang en muziek.

In de middag komen de voertuigen van Keep Them Rolling, de rit van Enschede -Nijverdal, binnen. Hopelijk met nog enkele veteranen. Kortom, de gemeente Hellendoorn zal de bevrijders op vele manieren eren, Hellendoorn en Nijverdal zijn 'the place-to-be' in mei 2020. Het gehele volk viert feest! Een bijzonder evenement waarvoor we u van harte uitnodigen om deel te nemen! Haak aan. Laat het ons weten via: hellendoornbevrijd@outlook.com

Dit evenement wordt ondersteund door Stichting Old Heldern, Folkloristische Dansgroep Hellendoorn, Oranjevereniging Hellendoorn, Gemeente Hellendoorn, Toneelvereniging Nut en Genoegen, New Vally Singers en tal van muziekverenigingen en koren.

Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 3 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 5 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 7 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 10 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 10 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 12 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 14 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 27 mrt, 17:45