Afbeelding

Baanzekerheid voor medewerkers Soweco

Algemeen

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Soweco was de afgelopen weken volop in het nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat de sociale werkvoorziening dreigt te verdwijnen. Dit jaar viert Soweco, met hun hoofdvestiging in Almelo, haar 50-jarig bestaan. Soweco biedt werk aan 2150 mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt vanwege een ernstige beperking, waardoor ze vrijwel geen kans hebben om bij een regulier bedrijf te werken. Soweco heeft een samenwerkingsverband met de gemeente Almelo, Rijssen-Holten, Tubbergen, Hellendoorn, Twenterand en Wierden.

De zes wethouders in het Dagelijks Bestuur van Soweco en alle colleges van de zes gemeenten hebben vorige week aangegeven dat aan alle medewerkers baanzekerheid en loonzekerheid wordt geboden. De zorg voor de mensen staat bij de gemeenten voorop. Het grootste deel van de SW-medewerkers van Soweco blijft in de toekomst dezelfde werkzaamheden uitvoeren, ongeacht het besluit aan het einde van het jaar. Ook wie nu gedetacheerd is naar een bedrijf, blijft daar in de toekomst werken. En tot slot blijven ook de medewerkers die onder begeleiding bij een beschutte werkplek werken, in de toekomst dezelfde zorg en begeleiding behouden. Op dit moment wordt er in kaart gebracht of het werk van de Soweco door de gemeente efficiënter en beter kan worden georganiseerd en uitgevoerd.

Dagelijks Bestuur
De leden van het Dagelijks Bestuur en de colleges van de gemeenten vinden het belangrijk om vanuit sociaal oogpunt na te denken over de toekomst. Momenteel financieren gemeenten het overgrote deel van Soweco. Soweco is daardoor ook afhankelijk van gemeenten, zowel in subsidies als in opdrachten. Maar doordat de rijkssubsidie fors is verminderd en het aantal mensen met een indicatie jaarlijks kleiner wordt, wordt een organisatie als Soweco in de toekomst onbetaalbaar. Soweco biedt de ideale uitkomst voor de doelgroep die zij begeleiden. Gemeenten verwachten een effectieve aanpak te ontwikkelen, door nauw samen te werken met lokale werkgevers. Daarnaast zal er ook een gezamenlijke plaats blijven waar de gemeenten beschutte werkzaamheden kunnen organiseren.

Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 1 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 4 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 7 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 7 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 20 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 22 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk gisteren
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 24 apr, 11:51