Afbeelding

Zunnewendefestival

Algemeen

HELLENDOORN - De zonnewende, als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat, markeert het begin van de zomer. Exact op de grens tussen Twente en Salland, wordt de langste dag gevierd met het Zunnewendefestival. Begin je zomer goed op het Zunnewendefestival op vrijdag 21 juni, waar streekcultuur en streektalen elkaar ontmoeten.

Landgoed Schuilenburg Hellendoorn, gelegen op het kruispunt van historische handelsroutes over land en over het water van de Regge, wordt omgetoverd tot een prachtig festivalterrein met intieme speelplekken, knusse zitjes, een Pruuverieje waar je heerlijke (streek)gerecht kunt proeven, optredens, kunst en cultuur, muziek en vertellingen en meer!

Familiedag
Speciaal voor de kinderen komt Dolf Moed op het terrein met zijn theaterfiets en tijdmachine. MAF-arts neemt een staalwals mee waar je zelf mee mag werken. Samen met elkaar maken de kinderen een fantastisch kunstwerk, dat 's avonds door iedereen te bewonderen is. Er is een archeoloog aanwezig die alles ze alles kan vertellen over de opgravingen die ze doen. Tot slot komt er ook een ijscoman, met een bijzondere ijs-act. Daarnaast is er in en naast de boomgaard een horecaplein met foodtrucks, Rokerij Marle, eten en drinken en gezellige zitjes: oftewel alles voor een lekkere Pruuverieje!

Kasteelterrein
Het voormalig kasteelterrein, waar eens de machtige havezathe Schuilenburg stond, biedt nu een podium aan Gé Reinders. "Oetblaoze" heet de tournee waarmee hij afscheid neemt van het spelen met plaatselijke blaasorkesten. Dit keer samen met de KSW. Frisicana met Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra zorgen voor een Fries geluid uit eigen repertoire, aangevuld met originele of vertaalde werken van "Americana" artiesten. Ook Firma Weijland en Consorten komen fijn muziek maken en zij verheugen zich op deze langste dag van het jaar. Thijs Kemperink vertelt met veel humor over alledaagse situaties die voor iedereen herkenbaar zijn en over 'Noaberschap'.

Kampvuurspeelplekken
De Hooiberg, de Haven, de Boomgaard en de Vleermuisbult zijn de kampvuurspeelplekken waar lokaal en regionaal bekende artiesten optreden: Herman Kampman met Jan Niewold en Peter Deiman, Leon Moorman, De Sallandse jongedames Marleen & Ilona. Gerlinde Endeman met Jaap Harmsen en Paul Kleinmeulman vormen samen het trio "Appels". Zij nemen je mee op een akoestische reis door het Drentse leven en landschap, met een charmant Hellendoorns accent.

Twente Hoes
In het Twente Hoes aan de Regge is dialectoloog Harrie Scholtmeijer te vinden en optredens van de Gladjakkers. Milou Hesselink, van The Voice of Holland, maakt haar debuut in het Twents en Concordia zorgt voor Twentse spreuken en tegeltjeswijsheden. Op de Regge vertrekt een boottocht gebaseerd op #Doeslief. Het is tijd om de gedachten om te zetten naar meer liefde, maar dan op zijn Zunnewendes. Aan het eind van de tocht zie je de omgeving gegarandeerd in een ander licht!

Praktische informatie
Het Zunnewendefestival begint vrijdag 21 juni om 16.00 uur bij Landgoed Schuilenburg aan de Schuilenburgerweg 54 in Hellendoorn. Kaarten kosten in de voorverkoop €8,00 en aan de kassa €10,00. Kinderen onder de 16 jaar mogen het terrein gratis bezoeken. Voor meer informatie en de kaartverkoop kun je terecht op www.zunnewendefestival.nl. Daarnaast zijn kaarten ook verkrijgbaar bij Primera Hofman en bij het VVV-kantoor.

Foto: Albert Bartelds

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 4 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 6 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 6 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 10 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 12 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 15 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49