Afbeelding

Voorstelling: 'Achter de berg'

Algemeen

HELLENDOORN - De tweeëntwintig jarige Marèl Olthof zit in het laatste jaar van de opleiding theaterdocent op het ArtEZ in Zwolle. Voor haar opleiding heeft ze de voorstelling 'Achter de berg' geschreven en geregisseerd. De voorstelling gaat over twee zusjes die, zonder toestemming van hun moeder, op zoek gaan naar hun vader die in het Krönnenzommer ligt. Krönnenzommer heeft vanaf 1902 tot 1962 gediend als volkssanatorium voor tuberculosepatiënten. In de 19e eeuw overleden er veel mensen aan TBC, voornamelijk op de plekken waar fabrieksarbeiders in armoedige huizen dicht op elkaar woonden.

Toen Marèl begin 2018 met haar oma door het bos liep, kwamen ze langs een plek waar bij haar oma veel herinneringen naar boven kwamen. Bij het vijvertje waar ze stilstonden vertelde haar oma over de TBC-patiënten. Het gerucht ging namelijk dat veel mensen zich in dit water hebben gewassen, vanwege de helende werking op TBC-patiënten. Marèl raakte geïnteresseerd in de historie van deze plek en wilde er graag meer over weten. Samen met haar oma bezocht ze het Krönnenzommer, dat vlak bij het vijvertje ligt. Ondertussen vertelde haar oma dat haar man, de opa van Marèl, vroeger bij het Krönnenzommer dieren leverde.

Samenwerking
Het Krönnenzommer wilde Marèl graag helpen en stelde haar voor aan Wibo ten Den. Wibo is de contactpersoon geweest van Marèl en bracht haar in contact met verschillende mensen die haar veel hebben kunnen vertellen over de geschiedenis van het Krönnenzommer. Naar aanleiding van deze waargebeurde verhalen heeft Marèl haar voorstelling geschreven.

Vrijwilligers
'Na het uitwerken van al mijn ideeën ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligers. Hiervoor heb ik een oproep op Facebook geplaatst, waar binnen no-time tientallen reacties op kwamen. Voor ik het wist had ik toneelspelers gevonden die mij graag wilden helpen. Daarnaast heb ik ook vrijwilligers voor de kaartverkoop, de koffie- en thee faciliteiten, maar ook fotografen en videograven die de voorstelling op beeld vast gaan leggen,´ vertelt Marèl enthousiast. 'De voorstelling op 16 juni is uitverkocht, maar er zijn nog kaarten te koop voor de tweede en derde voorstelling op 22 juni'.

Meer informatie
Geïnteresseerden kunnen meer het Krönnenzommer lezen op www.achterdeberghellendoorn.nl. Ook is er op de website meer informatie te vinden over de kaartverkoop. Let op: er zijn nog enkele kaarten te koop, dus wees er snel bij!

Afbeelding
ColumLicht balsemen 13 minuten geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 28 minuten geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 2 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 4 uur geleden
De feesttent staat al klaar voor het feest tijdens het paasweekend.
Traditionele trekkerslep tijdens Feestweekend Marle 20 uur geleden
Afbeelding
Leer alles over de snijplotter 20 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters winnen rijstijlrubrieken 26 mrt, 20:39
Afbeelding
SVVN boekt nuttige zege in Holten 26 mrt, 20:00